Pičiči: pici podoben prigrizek, ki je pravi dolenjski hit (morate jih narediti)

Pred četrt stoletja je Rado Fink na testo za pico razporedil sir in ga posul z origanom: pičiči so postali takojšnja uspešnica.

Ali veste, kaj so pičiči? Verjetnost, da boste na to vprašanje prikimali, je velika, če ste doma z Dolenjske ali bližnje okolice. Če pa prihajate iz drugih delov Slovenije, se boste verjetno samo nasmehnili, češ kaj pa je to. Povejmo: pičiči so po dolenjskih picerijah zelo razširjena jed. Izvirajo iz picerije Eldorado, ki so jo sicer zaprli lani, ta teden pa smo govorili z Radom Finkom, ki je nekaj let po odprtju picerije v Irči vasi spekel prve pičiče.

Aktualno: To je picerija, ki je med 50 najboljšimi v Evropi in najboljša v Sloveniji (VIDEO)

Točnega datuma, ko je spekel prve, se ne spomni, se pa natančno spominja, kdo od gostov, ki so prvi poskusili okroglo in sploščeno jed, posuto s sirom in origanom, je navdušen vzkliknil: »To ni pica, to so pičiči!« In rojena je bila nova jed! Ta je, kot rečeno, najprej domovala v piceriji Eldorado, nato pa se je razširila po Dolenjskem.

Takole je bilo, pojasni Rado Fink: »Picerijo smo odprli leta 1994, nekaj let zatem pa smo preizkušali nove pekače. Nanje sem raztegnil testo, ga posul s sirom in origanom. Da ne bi šlo v nič, sem jed razrezal na kvadratke in jo ponudil gostom, ki so sedeli ob šanku.«

Podrobnosti priprave in postrežbe

Nadaljuje: »Jed so potem vsi kopirali, a nikjer ni bila takšna kot pri nas. Testo mora biti malo debelejše in mehkejše, uporabiti je treba tudi pravi sir.« Jed so najprej razrezali na kvadratke, pozneje pa so nastali koščki v obliki romba, saj te lažje primemo v roko in jih namočimo v katero od omak. Ravno te, omake, so nepogrešljivi del pičičev. »Mi smo zraven postregli omako, ki smo jo dali na hamburgerje, narejena pa je bila iz majoneze, kečapa in gorčice. Ampak, spet – tudi tu moramo uporabiti prave izdelke, da dobimo okus, ki ga iščemo,« se nasmehne Fink.

Izvirna oblika jedi zanimivega imena je potovala po Dolenjskem in doživela mnoge različice, siru so ponekod dodali slanino, por, šunko, origano, salamo, mleto meso, piščanca na žaru, bučke, feferone, hrenovke, koruzo in kar je še takega. »Toda to niso več pičiči – to je že pica brez paradižnikove omake,« ugotavlja Fink.

Mimogrede: podobne, a veliko starejše jedi poznajo na Gorenjskem. V Tržiču je doma flika, premazana s kislo smetano ter posuta s soljo in kumino, v okolici Blejskega jezera pa poznajo posmoduljo (oziroma posmojevko). A ne ena ne druga še zdaleč nista tako razširjeni kot novodobni dolenjski pičiči!

Pičiči po moje

Za jed smo uporabili preverjeni recept za pico, dodali smo eno jajce. Če se ne odločite zanj, lahko uporabite nekaj žlic olja ali pa dodate nekoliko več vode. Ker so pičiči dokaj suhi, je uporaba omak nujna, pri njihovi pripravi pustite domišljiji prosto pot! Uporabite lahko majonezo, ki jo pomešate z malo kečapa in zraven dodate malo gorčice, kot je storil Rado Fink, ko je pred skoraj tremi desetletji kot prvi začel streči to jed. Kot smo opazili na prvi pogled in tudi preverili v praksi, se pičiči lepo podajo h kozarcu hladnega piva, če zraven postrežemo še solato, pa je pred nami že kosilo!

Za 2 do 4 osebe.

  • 500 g moke
  • 3 dl mlačne vode
  • 0,5 kocke svežega kvasa (20 g)
  • 1 jajce
  • 1 zravnana žlička soli

Nadev

  • nekaj žlic oljčnega olja
  • 3 do 4 pesti na grobo naribanega sira

Ne pozabimo na

  • omake po izbiri (kisla smetana, tatarska, paradižnikova, sir nacho …)

Priprava

1. V mlačni vodi razdrobimo kvas, zraven vmešamo še 3 ali 4 žlice moke in počakamo 10 minut.

2. V posodo vsujemo preostalo moko. Ob rob dodamo sol, jajce in kvasec. Dobro zgnetemo in po potrebi dodamo še malo moke. Testo oblikujemo v kepo, ki jo položimo nazaj v posodo. Pokrijemo s prtičem in pustimo počivati dobre pol ure, da testo naraste na dvakratni volumen.

3. Potem testo razdelimo na dva dela, iz vsakega oblikujemo kepo.

4. Pečico s pekačem vred segrejemo na najvišjo temperaturo.

5. Medtem hlebčka lepo narasteta in ju lahko raztegnemo v krog (kot za pico), ki ga položimo na papir za peko. Povrh namažemo z malo oljčnega olja ter posujemo z naribanim sirom.

6. Pečemo približno 15 minut. Vzamemo iz pečice, malo ohladimo in razrežemo na kvadratke. Postrežemo z omakami, denimo s paradižnikovo omako in kislo smetano.

Priporočamo še: Sladoled iz Slovenskih Konjic, po katerega se vračajo ljudje iz vse Slovenije

Fotografija: Špela Ankele

Deloindom.si: Ledeni možje in čas za paradižnik
Špela Ankele

Novinarka in Kranjčanka. Obožujem gorenjske hribe in pisateljico Isabel Allende. Podnevi pišem, fotografiram in kuham, zvečer berem (kuharske) knjige.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed