Vsako mesto ima svoje zdravilo proti alkoholnemu mačku

Zabave v določenih mestih po svetu so lahko precej divje. S čim pa domačini potem premagajo alkoholnega mačka?

Nekateri že komaj čakajo na silvestrovo, da svojemu telesu privoščijo počitek po zabavah polnemu decembru. Čeprav so praznovanja lahko izredno prijetna, bodo jutra zagotovo malo manj. Čudežnega zdravila za alkoholnega mačka ni, čeprav po svetu prisegajo na različna »zdravila«, ki naj bi pomagala premagati vsaj del utrujenosti, slabosti in glavobol.

Odgovor številnih so ogljikovi hidrati. »Maček« je posledica hude dehidracije telesa in padca sladkorja v krvi, zaradi česar v »jutru po« občutimo slabost, utrujenost, razdražljivost in bolečine. Želodec moramo napolniti z vodo, ogljikovimi hidrati in zdravimi maščobami – pomagali pa naj bi tudi proteini.

In kakšen je skrivnosti recept, ki nam bo pomagal, da se bomo po večernem veseljačenju naslednji dan čim hitreje sestavili? Skočimo na različne konce sveta in preverimo!

Pariz

Čeprav pitje alkoholnih pijač v velikih količinah ni priporočljivo, večina Parižanov prisega na »učinkovito zdravilo« v obliki Krvave Meri (Bloody Mary, op. a.).

Krvava Meri Foto: Getty Images

Koktejl so izumili leta 1921 v pariškem baru Harry’s New York Bar. Čeprav je bila pijača deležna številnih prenov (najpogostejša je različica s hrenom), ga v omenjenem baru še vedno delajo po originalnem receptu: voda, paradižnikov sok, tabasko, sol, poper, limona in worcesterska omaka.

London

Proti slabemu počutju naj bi se odlično obnesel stopljeni sir. Lahko si privoščite pico, a Londončani prisegajo na stopljeni sir na kruhu. Recept za pripravo »zdravila« je zelo preprost: popecite kruh, ga namažite z maslom in začinjeno gorčico, nanj pa nastrgajte sir čedar. V opekač postavite kruh za toliko časa, da se sir stopi.

Berlin

Berlinčani prisegajo na svinjsko klobaso (bratwurst) tudi, ko nimajo težav zaradi prekrokane noči. A njihovo zdravilo za »mačka« sestavlja popečena svinjska klobasa, pekoča paradižnikoma omaka in pest ocvrtega krompirčka.

Koebenhavn

Čeprav dansko prehrano pogosto prikazujejo kot minimalistično, postreženo na velikih krožnikih, je v resnici veliko bolj raznolika. V času napornih praznikov namreč Danci prisegajo na sendvič s svinjino ali flæskestegsandwich.

Sendvič, pri katerem zagotovo ne boste ostali brez madežev na majici ali hlačah, poleg pečene svinjine vsebuje še vložene kisle kumarice, rdeče zelje in začinjeno majonezo – vse oblečeno v hrustljavo štručko.

Avokado toast Foto: Getty Images

Manila

Filipinci po dolgih in napornih nočeh prisegajo na tapsilog ali tapo. Polsušeni ali marinirani govedini dodajo česnov riž in ocrvto jajce. Poleg tega pa vsem, ki se odpravljajo na počitnice v Manilo, svetujejo, da si pred večernimi zabavami privoščijo obrok, ki vsebuje veliko maščob.

Sydney

Sydneyjske kavarne ponujajo veliko izbiro poznih zajtrkov in zgodnjih kosil. Avokado na toastu je sicer priljubljena jed povsod po svetu, prvič pa so ga ponudili prav v Avstraliji.

Jed je sicer zdrava izbira po okrepčilnem spancu, a bo pomagala tudi tistim, ki noč prej niso zatisnili očesa. Avokado vsebuje veliko kalija, jajca pa vitamin A, kar pomeni, da bosta z »mačkom« hitro pometla. Če dodate še kapljico pekoče omake, boste bolj budni kot pred zabavo, ki vam je dala vetra.

Tokio

Tokio se lahko pohvali z največ restavracijami z Michelinovimi zvezdicami po svetu, a zvezdniški meni vam dan po naporni zabavi ne bo prav nič teknil. Najboljše zdravilo naj bi bil sendvič z govedino, ki pa ga je po besedah ustanovitelja restavracije Wagyumafia Hisata Hamada, treba pojesti še preden se z zabave odpravite domov v posteljo.

Bangkok

Tajska prestolnica je znana po norih zabavah in tudi odlični prehrani. Za boj proti »mačku« pa naj bi bila najboljša izbira jed khao tom kui – tajsko-kitajska različica riževe kaše z mesom in začinjeno solato kot prilogo.

Montreal

Ocvrt krompir, omaka in skuta – če se to ne sliši kot zdravilo za glavobol, potem Montrealčani ne bi preživeli veselega decembra. Variacije vsebujejo še slanino, svinjino, raco – vse pa so postrežene v velikih količinah.

Edinbrugh

Klobasa Lorne (spominja na mesni narezek) velja za zdravilo proti »mačku«, na katerega prisegajo številni Škoti. Popečena goveja klobasa sicer po zagotovilih škotskih kuharskih šefov ne vsebuje veliko hranil, ki bi izboljšali vaše zdravje po večerni zabavi, vendar pa bo razveselila utrujene brbončice in čutila za vonj.

Sok vloženih kumaric Foto: Getty Images

Moskva

Moskovčani prisegajo na kozarec kisa za vlaganje (tega si natočijo kar iz kozarca z vloženimi kumaricami), sploh takrat, ko je želodec preobčutljiv za gosto hrano. S tem naj bi poskrbeli za hidracijo (s soljo nadomestijo elektrolite, ki so jih izgubili zaradi dehidracije).

Dublin

Jutra po zabavah v Dublinu so lahko zelo kruta. Da bi se pripravili na novo zabavo, si lahko privoščite zajtrk blaa. V dišečo štručko ali blaa vam bodo naložili slanino, klobaso ali črni puding, pri nas bolj znan kot krvavica.

New York City

Slanina, ocvrto jajce in sir – vedno dobra ideja, odlična tudi za zajtrk po prečuti noči. Maslo na kruhu je nujno, sol in poper za dodaten okus, paradižnikovo omaka pa stvar izbire.

Fotografije: Getty Images

Tjaša Sterle Polak

Novinarka iz vasi pod Stolom. Med hribi pogrešam morje, na plaži pa gore. Pogovarjam se z živalmi in kuharskimi recepti, ki mi ne uspejo, a se vztrajno trudim, ker preveč rada jem.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana