Odprta Kuhinja

Ana in Slon: pet jedi, ki bi jih naročili mi (s cenami)

ni podpisa
Odpri galerijo
A+   A-
V čakanju, da bo končan njen »pravi« bistro v Knafljevem prehodu, verjetno nekje maja, Ana Roš tri mesece streže v restavraciji v hotelu Slon na Nazorjevi ulici. Prečesali smo meni – ki se bo sicer ves čas spreminjal, glede na ponudno na trgu.


Smo sredi preoblikovanja gostinske scene v Ljubljani: glavno zanimanje ljubiteljev avtorske hrane ne velja več dragim restavracijam, ampak bistrojem, z manj zategnjeno in okretnejšo ponudbo: zaprla se je prva ljubljanska mišelinka Atelje in bo, ko se vrne, »obedovalnica«, v Ljubljano se vrača Ivo Tomšič s svojim Študiem, Monstera se je prelila v Georgie,…

Ana Roš je ob odprtju svojega trimesečnega pop-up bistroja na Nazorjevi prvim gostom povedala, naj ne pričakujejo Hiše Franko, kjer meni predstavlja okrog dvajset jedi v obliki majhnih grižljajev. Porcije so tu večje – ne pa velike –, razdeljene preprosto v predjedi, glavne jedi in sladice. Pri cenah se je v preteklosti izkazalo, da je Ljubljana specifično okolje: ob splošnem vpitju in zgražanju je tu dovolj gostov, pa tudi turistov, ki so pripravljeni plačati za izkušnjo zanimive hrane, ki jo pripravijo zanimivi ljudje. Ana Roš pravi, da so se pri cenah orientirali po Milanu, da pa so ji ljubljanski gostinci prišepetovali, da so – prenizke.

ni podpisa
ni podpisaZa koga bi bil primeren bistro Ana in Slon?


Za tiste, ki jih hrana res zanima in si hkrati iskreno niso mogli privoščiti obeda v edini slovenski restavraciji z dvema Michelinovima zvezdicama. Tu vsak sam določi obseg svoje pokušine. Kljub besedam chefinje pa v jedeh, ki jih strežejo v pop-up bistroju, je še veliko Hiše Franko, pravzaprav vsa njihova filozofija – kogar zanima, jo bo tu lahko spoznal.

Kako tu najbolje priti skozi? Tako, da se združijo recimo štirje, vsak naroči svojo predjed, glavno jed, sladico, vse se da na sredo mize in vsak lahko poskusi vse. Dvanajst okusov bi v tem primeru, po jedcu, stalo približno 55 evrov.

Trenutno je na meniju osem predjedi, res raznovrstnih: ostrige, artičoke, ceviche iz školjk, parmigiana, pečeno korenje z dodatki, sestavljena solata s tržnice, s humusom in misom, kostni mozeg s kruhom in solato. Cene se gibljejo od 14 do 18 evrov, košarica kruha iz njihove pekarne je 5 evrov.

Tudi glavnih jedi je podobno število: tortilje, srnin hrbet, sirov fondi, pašta s paradižnikovo omako, pečen treviški radič ter najbolj znan »zgodovinski« recept Hiše Franko: hladen rostbif. Vsaka jed ima še nekaj vrstic opisa dodatkov, ki jo v resnici naredijo avtorsko in posebno. Cene od 22 do 30 evrov, za srno.

Sladice so štiri: creme brule iz zelenega čaja, tarte tatin iz listnatega testa z mlečnim sladoledom, palačinke v pikantni omaki dulce de leche. Cene? Visoke: 8 do 14 evrov.

fondi, v katerega se pomaka zelenjava
fondi, v katerega se pomaka zelenjava


Hladen rostbif
Hladen rostbif


ni podpisa
ni podpisa
Kostni mozeg s kruhom in solato

Ljubitelji zelenjavnih jedi


… bodo tu prišli na svoj račun, ker so jedi res zanimive, pisane in v sebi nosijo nekakšno veselo energijo. Kdor hoče na enem samem krožniku zajeti občutek Hiše Franko, naj naroči v pečici pečeno raznobarvno korenje s pomarančno kremo iz fermentirane skute z luštrekom in pehtranom, repnimi cimami in pikantnimi orehi. 14 evrov.

Ljubitelji mesa…


… bodo oklevali med dvema jedema. Prva je v kosti pečen mozeg, ki v naših krajih ni ravno pogosto na jedilniku, v starih časih pa je bila to cenjena delikatesa, za katero so se ljudje pogajali z mesarji, mozgova kost iz juhe je bila rezervirana za glavo družine (18 evrov). Druga jed pa je legendarna za Hišo Franko in še posebej Valterja Kramarja: to je rostbif, ki so ga v tem bistroju dodelali v krasen krožnik, s siljenim radičem, dimljeno jajčno omako, svežimi zelišči, sončničnimi semeni s paradižnikovim prahom (25 evrov). (Samo v oklepaj: nostalgijo so tu obudili s fondijem, v katerega se pomaka zelenjava).

Tisti, ki so želeli v Hišo Franko, pa niso mogli


Predlog: tortilja z gvakamole omako iz luštreka in brokolija, slan jogurt, vložena čebula, dušena jagnjetina, zeliščna omaka in pisana zelenjava. Za 28 evrov bodo na krožniku tri tortilje in zelo podoben občutek, kot so ga jedci pri podobni jedi dobili v Hiši Franko. Ta krožnik je odličen, nasiten, tuje jedi, ki so zanimivo poslovenjene z domačimi sestavinami, pa zabavne.

Cenovno občutljivi


Štiri ostrige s poskočnim prelivom po zamisli nekdanjega glavnega kuharja Leonarda Fonsece, ki je iz Kolumbije. To je krožnik, za katerega bodo ljubitelji ostrig brez oklevanja namenili 16 evrov. Če je za mizo več ljudi, pa lahko naročijo sladico, ki je tako izdatna, da bo nasitila vsaj tri: to so palačinke v omaki dulce de leche, z maslenimi hruškami, medom, karameliziranimi lešniki, mandarinino lupino in jajčno kremo (14 evrov).

V pečici pečeno raznobarvno korenje
V pečici pečeno raznobarvno korenje


Palačinke v omaki dulce de leche
Palačinke v omaki dulce de leche


Štiri ostrige s poskočnim prelivom
Štiri ostrige s poskočnim prelivom


Tortilja z gvakamole omako iz luštreka in brokolija, slan jogurt, vložena čebula, dušena jagnjetina, zeliščna omaka in pisana zelenjava
Tortilja z gvakamole omako iz luštreka in brokolija, slan jogurt, vložena čebula, dušena jagnjetina, zeliščna omaka in pisana zelenjava

Preberite tudi: Cajnarje: nova gostilna, ki je prava pridobitev za Notranjsko
Datum Objave: 10.2.2023 ob 08:02

Več iz te teme:

Ana RošAna in Slon

Naročite se na e-novice:

Karina Cunder Reščič
Karina Cunder ReščičLjubiteljica juh, banketov, lepo pogrnjenih miz, divje hrane, eksperimentiranja z recepti tik preden pridejo gostje in predavanja dvema otrokoma, kako je hrana eden od načinov, s katerimi se tudi lahko izrazi spoštovanje in dostojanstvo.