Odprta Kuhinja

Kam konec tedna na sir in pivo? V Ajdovščino, na Pivomanijo

Odpri galerijo
A+   A-
Prvo soboto v septembru bo od 14. do 22. ure v Ajdovščini (na Gregorčičevi ulici, v prostorih nekdanje tovarne Lipa) festival Pivomanija.


Z dogodkom bo Pivovarna Pelicon proslavila okroglih deset let obstoja, festivalu pa bodo dodali tudi dobrodelno noto. »Izkupiček od prodaje vstopnic bodo v celoti namenili humanitarnemu društvu ADRA Slovenija za pomoč prizadetim v poplavah,« so sporočili organizatorji Pivomanije.

Čaka nas pestro okušanje


Kot so dodali, bodo na festivalu 2. septembra predstavili več kot 20 različnih pivskih okusov iz Pivovarne Pelicon, med njimi bodo tudi vrste, ki jih je Matej Pelicon zvaril posebej za sobotni dogodek in jih ne bo mogoče poskusiti nikjer drugje.

Ljubitelji kulinarike bodo lahko poskusili tudi, kako se ajdovski pivski okusi ujamejo s slovenskimi siri Golden Ring. Nekaj zanimivosti iz te unikatne sirarne smo že pred časom omenili v tem članku.

Hkrati na letošnjo Pivomanijo prihajajo še eksperimenti iz destilarne Bratinov, kot tudi jedi iz bistroja Faladur in pice, ki jih v ajdovskem Bistroju Frik pripravlja Erik Dietz.

Pivomanija bo potekala v soboto, 2. septembra.
Pivomanija bo potekala v soboto, 2. septembra.


»Za butičnimi pivovarji je resnično nepredvidljivih deset let, saj si ob začetku delovanja ustanovitelja Pivovarne Pelicon Anita Lozar in Matej Pelicon nista niti v sanjah predstavljala, da bodo morali podjetniško krmariti med epidemijo, vojno v Ukrajini, energetsko krizo, sušami in poplavami. A kljub temu je butično pivovarstvo pri nas vzcvetelo – ko sta Pivomanijo leta 2013 organizirala prvič, je bilo v Sloveniji pet butičnih pivovarjev, zdaj jih je okoli sto, in Pivovarna Pelicon je med njimi ena najbolj prepoznavnih in uspešnih,« so razvoj slovenskega pivovarstva v zadnjem desetletju še povzeli organizatorji Pivomanije.

Morda še to: ajdovska pivovarna Pelicon je v zadnjem obdobju osvojila pet medalj na mednarodnem tekmovanju Greek Beee Awards v Atenah. Tam sta zlati medalji dobila okuzsa Kveik 2021 (v kategoriji farmhouse ale) in The Leaking Bareel Stout 2021 (v kategoriji stout). V Ajdovščino so iz Aten prinesli še tri bronaste: za pivo Time 2020 (v kategoriji stout), The 3rd Pill (v kategoriji India Pale Ale) in še pivo Black Aurora (ki je medaljo osvojila v kategoriji porter).
Priporočamo še: Dobrine.goods: skupina mladih oživlja staro gorenjsko kmetijo

Fotografije: Arhiv organizatorja
Datum Objave: 1.9.2023 ob 09:09

Več iz te teme:

pivopivovarna peliconPivomanija

Naročite se na e-novice:

Špela Ankele
Špela AnkeleNovinarka in Kranjčanka. Obožujem gorenjske hribe in pisateljico Isabel Allende. Podnevi pišem, fotografiram in kuham, zvečer berem (kuharske) knjige.