Odprta Kuhinja

To so lokacije, ki slovijo po najboljših krofih v Sloveniji

Odpri galerijo
A+   A-
Pust praviloma na lokacije, ki slovijo po dobrih krofih, prinese dolge vrste; mojstri razkrivajo njihove skrivnosti.


Priznajmo: pust bi bil precej bolj pust in veliko manj sladek, če ne bi bilo krofov. Tistih dehtečih in še toplih, s klasičnim marmeladnim nadevom. Vas zanima, kje v Sloveniji cvrejo najboljše? To je naš izbor.

Portorož predlani prvi


Ko je Turistično-gostinska zbornica Slovenije predlani pripravila izbor za naj krof Slovenije 2021, je zmaga, ki je tja prinesla tudi čakalne vrste, odšla v portoroško kavarno in slaščičarno Cafè Central. »Tudi letos se bomo na natečaju trudili, da ponovno osvojimo ta naziv,« je napovedala Nika Filipič z oddelka za odnose z javnostmi. Mimogrede: letošnji izbor za naj krof bo danes, 14. februarja, popoldne. »Med letom krofov ne pečemo, ampak pridno zavihamo rokave okoli pusta. Tako smo jih lani spekli okoli 3500. Med pustom jih pripravimo okoli 800 na dan,« je še dodala sogovornica.

Dišeči, dehteči in posuti s sladkornim prahom FOTO: arhiv LifeClass Portorož
Dišeči, dehteči in posuti s sladkornim prahom FOTO: arhiv LifeClass Portorož

Na Lovrencu že 20 let


Skočimo z morja med gorenjske gore, kjer v naročju Storžiča na 860 nadmorskih metrih stoji Dom na Lovrencu ter že vrsto let slovi po krofih: imajo klasične z marelično marmelado, pred kratkim so dodali še čokoladne, gostje pa so veseli tudi, ko v roke dobijo bob, torej krof brez nadeva. »Ni vedno lahko, moja mami Ana namreč vsak konec tedna in med prazniki zadnjih dvajset let vstane ob 5. uri zjutraj in zamesi testo, da prvi gostje ob 8.15 lahko že nesejo sveže krofe svojim dragim v dolino,« pojasni Mojca Ančimer.

Kot še omeni, pri domači peki največkrat naredimo to napako, da cvremo prehitro in v preveč segretem olju: »Prostor moramo imeti topel in brez prepiha, potrpežljivi moramo biti pri vzhajanju, da testo vzhaja dovolj dolgo, nato še kroglice. Pa varčevati moramo z rumom – naj ga bo res le za okus, sicer se nam bo testo razlezlo.«

Na Lovrencu (860 nadmorskih metrov) jih začnejo pripravljati ob 5. zjutraj. FOTO: arhiv doma na Lovrencu
Na Lovrencu (860 nadmorskih metrov) jih začnejo pripravljati ob 5. zjutraj. FOTO: arhiv doma na Lovrencu

Na Vrhniki vedno topli


Medin Aliriza iz vrhniške slaščičarne Berzo, ki je lani zmagala na natečaju Naj krof Slovenije 2022, nam je povedal: »Skrivnost naših krofov je v dolgoletnem tradicionalnem receptu. Skrivnost je tudi, da so krofi zmeraj sveži oziroma še topli.« Aliriza je še dodal, imajo klasične krofe z marelično marmelado in takšne z vaniljevo kremo, ki so obliti s čokolado. »Ob pustu jih pripravimo tudi do 20-krat več kot ob običajnih dneh,« je še dodal Aliriza in omenil nasvet, ki bo krofe popeljal do popolnosti: »Olje mora biti sveže, prostor naj bo topel, krofe pa pripravljamo z ljubeznijo.«

Kako pa je v drugih krajih po Sloveniji? Tukaj najdete še nekaj slaščičarn, ki slovijo po svojih krofih.


Naj krof Slovenije 2022 prihaja iz vrhniške slaščičarne. FOTO: osebni arhiv
Naj krof Slovenije 2022 prihaja iz vrhniške slaščičarne. FOTO: osebni arhiv


Naslovna fotografija: Beo88/Getty Images
Deloindom.si: Viralen trik slovenskega dedka, ki vas bo odrešil muk pri kurjenju
Datum Objave: 16.2.2023 ob 08:02

Več iz te teme:

najboljši krofi

Naročite se na e-novice:

Špela Ankele
Špela AnkeleNovinarka in Kranjčanka. Obožujem gorenjske hribe in pisateljico Isabel Allende. Podnevi pišem, fotografiram in kuham, zvečer berem (kuharske) knjige.