Kako preverimo, ali smo kupili kakovostno pivo

Kako preverimo, ali smo kupili kakovostno pivo

Sonce se nam v teh dneh sicer izmika, a verjamemo, da bo kmalu čas za piknik na vrtu, ob katerem si mnogi radi privoščijo kozarec mrzlega piva.

Pretekli konec tedna smo se potikali po Laškem ter obiskali tudi najstarejšo pivnico pivovarne Laško, imenovano Pivnica Savinja. Tam smo izvedeli marsikatero zanimivost o tej med Slovenci najbolj priljubljeni alkoholni pijači.

Pivovarska dejavnost se v Sloveniji lahko pohvali s kar 140-letno tradicijo. Kar cel odstotek vseh njivskih površin pri nas razrašča hmelj in nas tako uvršča na tretje mesto največjih pridelovalcev piva v Evropi, takoj za Nemčijo in Češko. V svetovnem merilu pa nas prehitevatata le še ZDA in Kitajska, kar nas postavlja na odlično peto mesto. Na slovenskih tleh pridelujemo kar 20 različnih hmeljskih sort, od tega pa tudi avtohtono, ki se imenuje savinjski golding. V zadnjem času nas je presenetilo dejstvo, da so strokovni degustatorji pivo, proizvedeno v Sloveniji, ocenili za odstotek boljše od nizozemskega. Pohvalno, kajne?

V pivnici Savinji smo imeli možnost poklepetati tudi z enim izmed izkušenih degustatorjev ter ga povprašali, kako lahko doma ocenimo, ali smo kupili dobro pivo. Zaupal nam je nekaj pravil, ki jih je dobro upoštevati, ko boste odprli naslednjo stekleničko.

Prvi znak, da je pivo kakovostno

Ali je pivo kakovostno ali ne, bomo ugotovili še pred prvim požirkom. Kakovostno pivo se namreč lepo peni in ko ga bomo nalili v kozarec ter opazili lepo peno, smo lahko prepričani, da je z njim vse v najlepšem redu. Seveda pa mora biti kozarec čist, že minimalni ostanki detergenta ali pa na primer šminke na površini stekla lahko skalijo pivsko peno.

Naučili pa smo se tudi, da degustacije piva potekajo drugače od vinskih. Pri vinu najprej preverimo barvo, ga povonjamo in šele nato okusimo. Ko brbončice zaznajo okus vina, lahko tekočino izpljunemo, kar je praksa pri vinskem degustiranju. Pri pivu pa torej najprej preverimo teksturo pene in barvo ter ga povonjamo, požirek pa moramo vedno tudi pogoltniti. Brbončice, s katerimi okušamo grenkobo, so namreč čisto na zadnjem delu jezika, zato mora ta zlata tekočina vedno steči po grlu.

Preberite še: Odličen čokoladni kolač, čeprav brez jajc, mleka in masla

Fotografija: Tero Vesalainen/Getty Images

Eva Natlačen

Kuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana