Kambucha: zdravilni učinki vesoljca v kozarcu

Trend fermentiranja čajne gobe je vse glasnejši.

Trendi so iz modnega sveta že pred desetletji obsedli tudi kuhinje – spoznali smo jih z dietami, ki so se zamenjale vsako sezono, in določeno obdobje smo hujšali z ločevalno, nato je bila obvezna presna … V zadnjem času pa se v kulinariki ne pojavljajo le začrtani jedilniki prehranskih strokovnjakov. Obsesije in evforije prihajajo zdaj v obliki enega živila.
In če smo pred nekaj leti obsedeno kupovali jagode goji in pili vse, kar je vsebovalo aloe vero, trenutno najbolj z ušesi zastrižemo takrat, ko nekdo omeni kambucho.

Za vse, ki danes zanjo slišite prvič

Kambucha je pijača, ki jo pripravimo s fermentacijo mešanice sladkorja, čaja in čajne gobe, znane tudi kot manchurian mashroom. Njeni zdravilni učinki burijo duhove že dobro stoletje, v zadnjem času pa se je prah ponovno dvignil predvsem zaradi nenadnega množičnega povpraševanja v Ameriki.

Čeprav jo čez lužo v trgovini dobite že ustekleničeno, oblečeno v lično embalažo in ponekod celo aromatizirano, je najbolje, da pijačo pripravite sami doma, saj boste le tako lahko nadzirali vnos sladkorja in čaja, ki sta ključna dejavnika pri fermentaciji. Navadno boste torej za pripravo potrebovali velik steklen kozarec za vlaganje (in z besedo velik v resnici mislimo vsaj litrski), gobo kambucha (ki se tradicionalno sicer ne sme prodajati, temveč vam jo podari prijatelj, sorodnik ali čisti neznanec), nearomatiziran zeleni ali črni čaj v družbi nekaj vrečk šipkovega čaja in kar lepo količino sladkorja, ki bo služila kot hrana za vašo gobico.

Zaradi čudnega videza mnogi kambucho imenujejo kar vesoljec v kozarcu.

Čarobni napoj?

Na prvi pogled se zdi, da gre za čarobni napoj, ki zdravi vse zdravstvene težave sveta, a v resnici ni tako. Ne gre pa zanikati, da se kambucha ponaša z marsikatero pozitivno lastnostjo, ki koristi našemu telesu.

Je polna probiotikov, kar pomeni, da tako kot kefir, probiotični jogurt ali kimchi pomaga imunskemu sistemu ter uravnava prebavo. Po njenem zaužitju se lahko počutimo bolj energični, saj vsebuje tudi kofeinu podobne snovi, le da so nekoliko šibkejše.

Kambucha je predvsem pametna alternativa drugim sokovom in sladkim pijačam, saj če niste ravno ljubitelj pitja navadne vode (kar morate, svetujemo, čim prej postati), tako telo hidrirate z veliko bolj zdravim napitkom od pijače z mehurčki.

In da se boste s to pijačo lahko seznanili še malce bolje, si spodaj oglejte video o poteku priprave, kjer vas bo skozi postopek popeljala Lisa Lov, ki sicer svoje kulinarične veščine kali v restavraciji Relae v danskem Köbenhavnu.

Naslovna fotografija: Thinkstock

Preberite še: Durian, sadež nas lahko reši lakote

Eva Natlačen

Kuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.

Objava še nima komentarja.

Komentiraj objavo

Vaš E-naslov ne bo javno objavljen.

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana