Najboljši način za čiščenje vinskih kozarcev

Preden kozarci za posebne priložnosti zopet romajo na visoke police kuhinjskih omaric, jih bomo temeljito očistili.

Božična in novoletna praznovanja so za nami in spomnili smo se, da smo pozabili temeljito očistiti vinske kozarce, ki smo jih te praznike kar nekajkrat uporabili. Malce smo podvomili v svoj pomivalni stroj in se pozanimali, kakšen je najboljši način za čiščenje kozarcev.

Vinski kozarci ne sodijo v pomivalni stroj

Najprej k nekaterim mitom, ki krožijo naokoli v povezavi z vinskimi kozarci. Na srečo zgornja trditev ne drži. Še več, pomivalni stroj bo najučinkoviteje očistil umazanijo s kozarcev. Vseeno pa je pred prvim pomivanjem v pomivalcu dobro preveriti priporočila proizvajalca. Eden izmed najbolj znanih proizvajalcev kristalnih kozarcev, Riedel, na primer svetuje, da pri strojnem pomivanju uporabite posebno znamko detergenta. Če so navodila takšna, jih raje upoštevajte, v vsakem primeru pa pazite na pozicijo kozarcev, ko jih polagate v pomivalni stroj. Njihove peclje nujno zataknite v za to namenjene reže pri straneh mrežastih predalov. Tako se med pomivanjem med seboj ne bodo trkali ter se okrušili.

Da bodo lepi dlje, jih posušite na zraku. Strojno sušenje s pomočjo visokih temperatur bo namreč poškodovalo površino stekla in kozarci bodo postali motni.

Ročno pomivanje

Če pomivalnega stroja nimate, ali pa ne zaupate v njegovo natančnost, kozarce pomijte ročno. To storite tako, da jih primete za čašo in ne za pecelj. Splakujte jih pod tekočo vodo, dodajte čisto malo detergenta ter z njim podrgnite le zunanjost in rob kozarca.

Takoj po umivanju jih na glavo obrnjene postavite na krpo, da se posušijo na zraku, ali pa jih obrišite s krpo. Bistveno je, da jih po pomivanju takoj osušite, sicer se bodo na stekleni površini pričele poznati sledi vodnih kapljic.

Skrivno orožje

Najlepše je, če so vinski kozarci lepo spolirani. Razliko med le čistim in spoliranim kozarcem bo opazil prav vsak, kaj šele vinski poznavalci, ki vam bodo že na daleč znali povedati, kako temeljiti ste bili pri čiščenju.

S poliranjem dosežemo, da se kozarec sveti, hkrati pa se znebimo vseh lis na površini, ki bi kalile lepoto kozarca. Vaša najboljša prijateljica pri poliranju naj bo krpa iz mikrofibre. Njena nežna, a nadvse učinkovita površina bo s stekla izbrisala prav vsako sled pretekle uporabe. Najlažje bo, če za poliranje uporabite dve krpi, piše portal Food52. V vsako roko primite po eno, nato pa kozarec premikajte, dokler se cel ne sveti.

In še to …

Če po pomivanju na kozarcu še vedno lahko najdete sledi šminke ali česa podobnega, si pomagajte z vinskim kisom. Prelijte ga v dozo z razpršilom, razpršite po madežu ter s krpo ponovno dobro obrišite. Alkohol vam bo pomagal odpraviti mastne madeže, ker izberemo čistilo grozdnega porekla, pa ne tvegamo, da bi pokvaril okus vina, ko ga bomo ponovno vlili v kozarec.

Preberite še: Trend, ki ga v naše kuhinje prinaša 2020, vas bo navdušil

Fotografija: Getty Images

 

 

 

Eva Natlačen
Eva Natlačen

Kuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed