Pet vin, ki jih ne smete zamuditi na festivalu Top Vino

Iskreno priporočilo za prihajajoče dni: mednarodni festival Top Vino, po enoletnem premoru so ga znova pripravili pri eVinu, seveda pod vodstvom Gašperja Čarmana. Tudi on vam svetuje, pri katerih petih se najprej ustavite, ko boste 8. oktobra v Cankarjevem domu.

Champagne Pol Roger, Sir Winston Churchill, 2002

Ena najbolj prestižnih šampanjskih hiš Pol Roger bo tokrat na Top Vinu predstavila kar šest šampanjcev, med katerimi velja posebej omeniti tega: Sir Winston Churchill 2006, zlasti letnik 2002, ki je dostopen le še v omejenih količinah. Ta šampanjec je nastal v čast Winstonu Churchillu in po njegovem okusu – robusten s polnim telesom in staran. Narejen je iz sort modri pinot in chardonnay, a ne vprašajte po razmerju: je dobro varovana družinska skrivnost.

Chateau Smith Haut Lafitte Blanc, 2014

Iz ene najbolj prestižnih vinskih regij, Bordeauxa, vsako leto prihajajo številna vrhunska vina, ki se lahko pohvalijo s fenomenalnimi ocenami različnih svetovno priznanih vinskih kritikov. Regija slovi po vrhunskih rdečih vinih, vendar se marsikatero posestvo lahko pohvali tudi z odličnimi belimi – eno izmed njih je Chateau Smith Haut Lafitte Blanc, ki ga bo mogoče pokusiti na tem festivalu skupaj z drugimi odličnimi bordojci.

Rebula Gravner

Joško Gravner je … Joško Gravner. Njegova vina so rezultat narave, terena in razmišljanja. Ko je z letnikom 1998 popolnoma spremenil razmišljanje o vinu in seveda njegovo pridelavo, so se ljudje zgražali. Vinograd­nik, ki mu je ves svet jedel iz roke, je izjavil, da vin, ki jih je prideloval do letnika 1998, ne pije več. Da ne bo pomote, to so bila ena najboljših vin v Italiji takrat. Letnik 1998 je maceriral dlje, vina so bila motna, drugačna, ljudje niso razumeli. Zdaj, ko je šel še korak naprej v ekstrem – z maceracijo pol leta v amforah –, mu je Italija priznala primat. Njegova vina nikoli ne razočarajo.

Biserno 2015

Italijanska Toskana se lahko pohvali s čudovitimi vini, ki prihajajo z različnih posestev. Lodovico Antinori je sprva svoje znanje razvijal in nadgrajeval v Ornellai. Leta 1996 se je odločil za lastno pot in kupil posestvo Biserno. Tako drugačno od posestev kleti Ornellaia, pa vseeno več kot primerno za pridelavo vrhunskih vin. Na festivalu vam Gašper Čarman priporoča široko paleto teh vin, zlasti eno svojih ljubših – Biserno 2015.

Gašper, sivi pinot 2017

»Z zlato Decanterjevo medaljo nagrajeno vino iz linije Gašper. Izjemno veliko mi pomeni in je prav poseben uspeh. Dejstvo, da vino v cenovnem rangu sedem evrov na polici doseže 96 točk na tako elitnem mednarod­nem tekmovanju, kot je Decanter, ni unikum samo za Slovenijo, ampak tudi širše.« Zdaj je vina iz linije Gašper mogoče piti v več kot 90 restavracijah v Londonu in širše v Veliki Britaniji, v 16 na Irskem ter v petih na Poljskem. Med restavracijami so tudi naslovi svetovno znanih kuharjev, kot sta Gordon Ramsay (na primer Savoy, Maze, One New Change, Narrow Street) in Jamie Oliver (na primer Jamie’s Italian Dundrum). Najdemo jih tudi v kultnem vinskem baru Monvinic v Barceloni in v vinotekah Globus v Švici.

Preberite še: Pogovor: Da, tudi vi znate ločiti dobro vino od slabega (1. del)

Fotografije: Arhiv, Unsplash

Karina Cunder Reščič
Karina Cunder Reščič

Ljubiteljica juh, banketov, lepo pogrnjenih miz, divje hrane, eksperimentiraja z recepti tik preden pridejo gostje in predavanja dvema otrokoma, kako je hrana eden od načinov, s katerimi se tudi lahko izrazi spoštovanje in dostojanstvo.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed