Pivo: Kdo je Iggy in zakaj je John Lemon (2.del)

Berete nadaljevanje o pivu in glasbi.

Študija: glasba vpliva na dojemanje okusa piva

Študija, objavljena leta 2016, navaja, da lahko glasba dejansko vpliva na okus in jakost piva. Vodil jo je dr. Felipe Carvalho z bruseljske univerze Vrije in je potekala v muzeju inštrumentov v Bruslju. Slonela je na prostovoljcih – obiskovalcih –, ki so pokusili tri različna piva in ocenili doživetje v objemu raznolike glasbe. Seveda jim niso povedali, da pokušajo isto pivo. Na izbiro so imeli pale ale in temno pivo, z vsebnostjo alkohola od 4,5 do osem odstotkov. Raziskovalci so ugotovili, da so ob zvrsti, podobni Disneyjevi filmski glasbi, pivo ocenili kot sladko, ob glasnejši, z več basov, pa grenko. »Rezultati kažejo, da glasba dejansko prebudi določena občutja ob pivu,« so sklenili. Pomembna je bila tudi glasnost. Nekatere študije so ugotovile, da izjemno glasna okolja neugodno vplivajo na dojemanje okusa in teksture hrane. Na podlagi tega dognanja se je pivovarna Dock Street iz ameriške Philadelphie odločila pivo v sodih za pol leta izpostaviti glasbi skupine Wu-Tang Clan, saj so želeli »ekstra funky pivo«.

Če se poda k določeni hrani, zakaj se ne bi h glasbi?

Ali se morda k določeni glasbi res poda točno določeno pivo, smo vprašali tudi naše sogovornike. Golar pravi, da ne, in dodaja, da metalskega piva niso naredili samo zaradi glasbe, »ampak mogoče – glede na imidž – je bila ideja črno-rdečega piva z imenom Black Blood preprosto predobra«, da je ne bi realizirali.

V Tektoniku menijo obratno, da bi se k določeni glasbi podalo določeno pivo. »Če se lahko pivo kombinira z določeno hrano, se lahko tudi z glasbo, zakaj ne? Včasih ob utrujenosti paše močnejše pivo z umirjeno glasbo v ozadju, včasih pa lažje pivo in težka glasba. Če bi se poglobil, bi lahko naša in tudi druga piva kombiniral k določeni glasbi,« razmišlja Jamnik. Nadaljuje, da so nedolgo nazaj dejansko razglabljali o tem. »Do zdaj smo poznali en stil piva, lager, ki ga varijo velike pivovarne, ampak obstaja čez sto stilov piva, kombinacij je več kot pri vinu,« razlaga Bregantič. Tako lahko na koncertu že popoldne piješ lahkoten lager, proti večeru pa močnejše pivo. »Veliko težkega piva je težko spiti. Za tiste, ki so navajeni na lager, pa imajo craft piva preveč okusov,« pravi Jamnik. »Nekateri pa lahko pri 35 stopinjah Celzijah pijejo Iggya,« se nasmehne Bregantič in doda, da zanj to ne velja. A meni, da je morda večja tržna niša kot glasba kulinarika – h kateri hrani se poda kakšno pivo.

Axel Deshayes pravi, da njihova piva dejansko spominjajo na glasbo glasbenikov, katerih ime nosijo. »Pri Johnu Lemonu smo se osredotočili na dobre vibracije in zato tudi zapisali, ‘imagine an excentric beer’. John Lemon ni hipi, je pa lahkoten, z odličnimi aromami. Bob Barley je temno pivo, s pridihom reggae kavnih tonov in čokolade, ki spominjajo na Jamajko, Janis Hoplin pa je bolj funky, aromatična, posebna, kakor je bila tudi Janis. S tem smo po svoje okarakterizirali pivo,« navdušeno pripoveduje.

Preberite še: Kruh z drožmi, koprivami in pivom

Fotografija: GettyImages, Arhiv pivovarn

Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana