Popolna jesenska sladica v nekaj minutah

Eden izmed največjih kulinaričnih ponosov Vietnama je kava, ki je pravi posladek. Pripravimo si jo jeseni in z njo v nekaj minutah pričaramo odlično sladico.

Ker je v tem času je zaradi razmer iz dneva v dan težje potovati, poizkušamo svet spoznavati z vilicami in žlico. Konec koncev je kulinarika velik del kulture, prav tako je v domačih trgovinah mogoče kupiti skoraj vse eksotične sestavine, ki nas lahko popeljejo v svet. Ker trenutno skok v Azijo ni mogoč, bomo Azijo tako priklicali kar sem. Pa ne z orientalskimi sladko slanimi okusi. S kavo! Še bolje, vse sestavine imate doma.

No, verjetno bi kavo prej povezali z južnoameriško kot pa azijsko celino. A ker so pri vietnamski bolj kot vrsta zrn pomembni dodatki, slovi kot ena najboljših na svetu. Skoraj vsak turist, ki se vrne iz Vietnama, ki je sicer pravi gastronomski raj, ne mora prehvaliti vietnamske kave. In ker bi se nam v teh dneh prijalo malce kulinarično razgledati, če se že ne moremo vkrcati na letalo, smo se odločili, da jo pripravimo doma. Gre za pravo sladico, ki se še posebno prileže v teh jesenskih dneh, saj ima okus, ki je malce podoben jajčnemu likerju, le da je vietnamsko kavo pripraviti precej lažje. V le nekaj minutah!

Posebnost vietnamske kave je sladek oblaček na vrhu sveže kuhane črne kave. Podoben tistim, ki smo jih tako veselo pripravljali v času karantene, le da namesto instant kave vsebuje jajca in kondenzirano mleko. Lahko bi rekli, da ima malce okusa tudi po tiramisuju!

Ker doma najverjetneje nimate pri roki lokalne vietnamske kave, ki je sicer precej močna, jo bomo zamenjali z dvema mericama espressa, lahko pa uporabite tudi enako količino turške. Skratka, pripravite kavo kot običajno, nato pa se bomo lotili sladkega oblačka. Zanj potrebujemo dva sveža rumenjaka in kanček kondenziranega mleka. To bo kavi dodalo sladkobo.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by VIETNAM ARABIC GATE (@vietnamarabicgate) on

Sestavine

  • 2 merici espressa
  • 2 rumenjaka
  • 1 žlica kondenziranega mleka
  • ½ čajna žlička vaniljevega ekstrakta

Priprava

1. Pripravite kavo in jo prelijte v skodelico.

2. Rumenjaka miksajte na srednje visoki hitrosti 30 sekund, da postane mešanica bleda in puhasta. V primeru, da to delate ročno, boste potrebovali 2 do 3 minute.

3. Rumenjaku dodajte veliko žlico kondenziranega mleka in pol žličke vaniljevega ekstrakta, če ga imate pri roki, in premešajte.

4. Kremo naložite na vrh kave, da bo na njej plavala kot oblaček. Potresite z grenkim kakavom in postrezite takoj.

Namig: Peno imate v pokriti posodici lahko pospravljeno v hladilniku do dveh tednov.

Preberite še: Hitra sladica med tednom: recept za domači puding

Fotografija: Getty Images

Eva Natlačen
Eva Natlačen

Kuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed