Recept za džin z bukovimi listi

Nekaj vznemirljivega za ljubitelje džina.

Kakšen okus imajo bukovi listi?

Mladi bukovi listi so užitni in prijetno kiselkastega okusa. Najbolj preprosto jih lahko pripravimo kot dodatek solatam ali v obliki limonade. Kot prigrizek jih lahko jemo ob obisku gozda.

Nabiranje

Trgamo mlade, lahko še zaprte liste. Pri nabiranju pazimo, da ne oberemo prevelik delež drevesa. Mladi bukovi list so uporabni v prehrani, vse dokler ne postanejo pretrdi za žvečenje. Najboljši za našo pijačo so nežni, mladi listi. Lahko tisti, ki so se pravkar izvili iz popkov.

Džin in namakanje

Džin pa je najboljši tak, ki ima malo svojega okusa. Navadno so to ravno najcenejši. Okus s časom namakanja postaja vse močnejši in bolj grenak, to pa ni ravno po godu vsem. Zato za prvo pripravo take pijače priporočam, da se listje namaka manj kot mesec dni.

Okus bukovega džina

Okus je nežen, rahlo kisel, limonast. Zato mu pogosto dodajajo prav tako kisle smrekove vršičke ali kar limono, čeprav v majhnih količinah, da dodatki ne prekrijejo okusa bukve.

Sestavine

– 100 g mladih bukovih listov
– 0,25 l džina ali kar domačega sadjevca z manj arome
– 70 g sladkorja, 0,5 dl vode

Priprava

1. Bukove liste do vrha rahlo naložimo v steklen kozarček in jih prelijemo z alkoholom. Kozarec zapremo in pustimo vsaj 3 tedne v temnem prostoru. Občasno premešamo.

2. Po tem času tekočino v kozarcu precedimo skozi gosto gazo ali kavni filter in zmešamo z vodo, v kateri prej raztopimo sladkor.

3. Tako odišavljen gin uporabimo za pripravo različnih jedi, na primer paštete.

Priporočamo: Kulinarični pobeg: Roxanich

Fotografija: Katja Rebolj

Katja Rebolj

Divja hrana je zame prava kombinacija naravnega, presenetljivega in priročnega. Jedilno cvetje pa pika na i sodelovanju z naravo in dobremu počutju.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana