Slovenska vina, ki so presenetila na Decanterju

Bolje pozno kot nikoli: zaradi znanih težav so namesto maja šele v teh dneh objavili rezultate ocenjevanj vina, ki jih vsako leto pripravlja ugledna revija Decanter.

Platinasta medajla

V letu, ki je za vinarje strašansko težko, jih je lepo število dobilo vsaj majhen obliž v obliki dobrih ocen – pravzaprav je leto rekordno po beri najprestižnejših medalj, največji presenečenji pa sta platinasti malvazija kleti Krapež in pinela Vina Marc.

Takojšnja dopolnitev: platinastih medalj je pet, ampak preostali trije vinarji imajo na teh ocenjevanjih že dovolj dolgo kilometrino in primerno velik izplen, da je pravzaprav izjava zaupanja in priznanja, da Bjanina penina Couvee Prestige Extra Brut 2015 in Ščurkova rebula Up 2016 niti nista presenečenji. Še manj sladki Simčičev Leonardo, ki je osvojil celo največje priznanje, naslov best in show v svojem razredu. Do zdaj je to uspelo le še dvema slovenskima vinoma, vsa tri pa so sladka. Simčičev Leonardo »zraste« na 60 let starih trsih rebule, ki se s koreninami zavrtajo več deset metrov v flišnata tla, kar doda vinu kompleksnost, ki je sladkoba ne prevpije.

Zlata medajla

Tudi bera zlatih medalj je izjemna, ampak, presenetljivo – vsa vina z najvišjimi ocenami so bela: Bjana, penina Blanc de Noir Extra Brut, 2016, Dveri-Pax, šipon Brut, 2016, Edi Simčič, Fojana rebula, 2017, Gašper Selekcija, rebula, 2016, Klet Krško, izbor sauvignon, 2010, Klet Brda, rebula Motnik, 2014, in Vino Gross, penina šipon Brut Nature, 2015. Vsa omenjena so bila ocenjena s 95 točkami.

Klet Krapež

Krapeževi prihajajo iz Vipavske doline. Njihova platinasta malvazija letnika 2018 je zrasla v ravninskem vinogradu, na peščenjaku in ilovici, ki je leta 2018 prvič rodil! Vinificirana je z maceracijo pet dni na kožicah in nežnim stiskanjem. Zorela je 12 mesecev v velikih hrastovih sodih, stekleničili pa so jo brez čiščenja in filtracije. Nastalo je 2500 steklenic. Vsebnost alkohola: 14,0 % vol, če jo kupite, jo servirajte ohlajeno na 12 do 14 °C, in sicer k mastni, začinjeni ribi, jagnjetini, teletini, staranim sirom, navajajo Krapeževi. Vino je bistro, izrazito zlato rumene barve z oranžnimi odtenki, vonj prezrelega in sušenega sadja (suhe fige, rozine). V okusu je suho, sveže, zelo mineralno, polnega telesa, dolg pookus, deluje blago tanično, prijetna, izrazita zaznava botritisa.

Vina Marc

Iz Vipavske doline je tudi platinasta pinela iz kleti Vino Marc, ki domuje v Slapu pri Vipavi. Decanterjevi ocenjevalci so ji prisodili zvrhan koš značaja in šarma, s prijetnim sadnim za­ključkom in slutnjo čajnih listov na podlagi, iz katere izstopata tropska ananas in melona, za dodatek pa limona.

Priporočamo še: Tri novosti za vse ljubitelje kave, ki jih je marsikdo težko pričakoval

Naslovna fotografija: Ekaterina Molchanova/Getty Images

Karina Cunder Reščič
Karina Cunder Reščič

Ljubiteljica juh, banketov, lepo pogrnjenih miz, divje hrane, eksperimentiraja z recepti tik preden pridejo gostje in predavanja dvema otrokoma, kako je hrana eden od načinov, s katerimi se tudi lahko izrazi spoštovanje in dostojanstvo.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed