
Napitek, ki ne sme manjkati v božičnem času.
To je različica za jajčni liker, v katerem ne uporabimo surovih beljakov, zato je kakršen koli strah pred salmonelo odveč. Gosto mlečno tekočino, polno omamnih okusov po vanilji, cimetu, klinčkih in muškatnem oreščku, nalijemo v kozarčke in ponudimo s stepeno smetano. Jaz si ga rada dodam tudi v kavo.
Jajčni liker
- 500 ml mleka
- 250 ml sladke smetane
- 6 rumenjakov
- 100 g sladkorja
- strok vanilje (ali zavitek vaniljevega sladkorja)
- cimetova palčka ali žlička cimeta
- 1/2 žličke mletih klinčkov
- 1/2 žličke naribanega muškatnega oreščka
- 1 ščepec soli
- 60 do 250 ml ruma, viskija ali konjaka
Dodatno
- stepena smetana
- cimetove zvezdice
Priprava
1. V lonec zlijemo mleko in smetano in dodamo vse začimbe. Kuhamo do vrelišča.
2. Jajca zmešamo s sladkorjem. Počasi, z majhno zajemalko, dodajamo mleko in mešamo z metlico. Nato vse še enkrat prelijemo v lonec in postavimo na ogenj. Mešamo, da se malce zgosti. Ključno je, da tekočina ne zavre.
3. Zdaj dolijemo še alkohol, pomešamo in precedimo v steklenico. Zapremo in pospravimo v hladilnik, kjer naj pred postrežbo odstoji vsaj 3 ure. Tukaj ga lahko hranimo 2 dni.
4. Liker nalijemo v kozarčke in okrasimo s stepeno smetano ter cimetovimi zvezdicami. Če smo ga pripravili z manj alkohola, le toliko za aromo, je porcija lahko večja, sicer pa so na mestu manjši kozarčki.