Odprta Kuhinja

Svileno kremast jajčni liker

Odpri galerijo
A+   A-
Napitek, ki ne sme manjkati v božičnem času.


To je različica za jajčni liker, v katerem ne uporabimo surovih beljakov, zato je kakršen koli strah pred salmonelo odveč. Gosto mlečno tekočino, polno omamnih okusov po vanilji, cimetu, klinčkih in muškatnem oreščku, nalijemo v kozarčke in ponudimo s stepeno smetano. Jaz si ga rada dodam tudi v kavo.

Jajčni liker



  • 500 ml mleka

  • 250 ml sladke smetane

  • 6 rumenjakov

  • 100 g sladkorja

  • strok vanilje (ali zavitek vaniljevega sladkorja)

  • cimetova palčka ali žlička cimeta

  • 1/2 žličke mletih klinčkov

  • 1/2 žličke naribanega muškatnega oreščka

  • 1 ščepec soli

  • 60 do 250 ml ruma, viskija ali konjaka


Dodatno

  • stepena smetana

  • cimetove zvezdice


Priprava


1. V lonec zlijemo mleko in smetano in dodamo vse začimbe. Kuhamo do vrelišča.

2. Jajca zmešamo s sladkorjem. Počasi, z majhno zajemalko, dodajamo mleko in mešamo z metlico. Nato vse še enkrat prelijemo v lonec in postavimo na ogenj. Mešamo, da se malce zgosti. Ključno je, da tekočina ne zavre.

3. Zdaj dolijemo še alkohol, pomešamo in precedimo v steklenico. Zapremo in pospravimo v hladilnik, kjer naj pred postrežbo odstoji vsaj 3 ure. Tukaj ga lahko hranimo 2 dni.

4. Liker nalijemo v kozarčke in okrasimo s stepeno smetano ter cimetovimi zvezdicami. Če smo ga pripravili z manj alkohola, le toliko za aromo, je porcija lahko večja, sicer pa so na mestu manjši kozarčki.
Namig: Če bi liker želeli ponuditi otrokom, ga preprosto pripravite brez alkohola.

Kam z beljaki? Tri lahko porabite v kokosovih poljubčkih (recept na našem portalu), iz treh pa lahko naredite meringo, to nabrizgate na jajčni liker kot sladko smetano in jo na koncu še karamelizirate z ročnim kuhinjskim gorilnikom.

Kako naredimo meringo: V kotliček ali drugo posodo za topljenje čokolade damo 3 beljake, 150 g sladkorja, ščep soli in ščep koruznega škrobavse. Vse skupaj postavimo nad vodno kopel. Nežno pomešamo, da se sestavine povežejo, v lonček pa potisnemo še kuharski termometer, ki ga nastavimo na 65 stopinj. Ves čas počasi mešamo z metlico, a ne žvrkljamo. Mešamo le toliko, da se toplota enakomerno razporeja. Lahko bi se namreč zgodilo, da bi beljaki na dnu posode zakrknili, saj je tam temperatura najvišja. Ko termometer doseže 65 stopinj, beljake prelijemo v posodo kuhinjskega mešalnika in na višji hitrosti čvrsto stepemo. Volumen se bo podvojil.

Priporočamo še: Božanska mocarelina smrečica, ki je pripravljena v manj kot eni uri
Datum Objave: 10.12.2022 ob 07:12

Več iz te teme:

jajcalikerjajčni liker

Naročite se na e-novice:

Mateja Delakorda
Mateja DelakordaKuhanje, to so moji trenutki! Zvok sekljanja, cvrčanje olja, vonjave iz pečice, na mizi pa cvetlice.