Toliko časa po tem, ko vstanete, spijte kavo, da bo imela največji učinek

Jutranjo skodelico kave boste veliko bolj čutili, če si jo privoščite malce kasneje.

Marsikdo dneva ne more pričeti brez skodelice kave, pa naj bo to zaradi dišečega vonja, odmerka kofeina ali pa zgolj iz navade. V vsakem primeru vas popolnoma razumemo, če svojega doma ne morete zapustiti, ne da bi si najprej privoščili požirek te magične črne tekočine. Dokazano je, da kofein predrami naše možgane, dejstvo pa je tudi, da pogosteje in bolj redno kot bomo kavo pili, več je bomo potrebovali, da nas zbudi.

Kako učinkovita je naša prva skodelica kave, pa je odvisno tudi od tega, ob kateri uri si jo privoščimo. Pravzaprav ni toliko pomembno, koliko kažeta kazalca, temveč koliko časa po tem, ko smo se zbudili, jo spijemo. Razlog pa tiči v hormonih, ki nas v našem telesu pričnejo pripravljati na dan, še preden se predramimo.

Gotovo ste že slišali za hormon kortizol, ki ga najpogosteje povezujemo s stresom in v resnici drži, da njegove prekomerne revni v našem telesu ne pomenijo nič dobrega. A brez njega pač ne moremo in vsako jutro okoli četrte ure se v kombinaciji z adrenalinom prične sproščati v našo kri in tako našemu telesu pomaga, da se lahko fokusiramo in zbrano pričnemo svoj dan.

Če kavo spijemo takoj, ko vstanemo, bomo tako ta naraven telesni proces nekoliko zmedli, predvsem pa ne bomo v celoti izkoristili tega mehanizma. Po naravnem programu bo naše telo največjo zbranost in zagon doseglo približno pol ure do 45 minut po tem, ko vstanemo. Šele nato pa je čas, da mu pomagamo še s skodelico kave. Dozo kofeina bomo tako najbolj čutili, če si jo privoščimo uro po tem, ko vstanemo, dišeči požirki pa bodo najbolj efektivni, če si jih privoščimo v miru in ne v naglici.

Preberite še: Med 50 najboljšimi v Evropi tudi ta slovenska picerija

Vir: HuffingtonPost

Fotografija: Farknot_Architect/Getty Images

Eva Natlačen

Kuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana