9 majhnih trikov, kako prihraniti kar nekaj denarja pri nakupu živil

Prvi mesec novega leta je že skoraj za nami, a to še ne pomeni, da smo zamudili čas za novoletne zaobljube. S spodnjimi bomo prihranili nekaj denarja.

Vsak dan se naučimo kaj novega in tokrat smo odkrili nekaj krasnih trikov, za katere smo prepričani, da jih moramo deliti z vami. Majhne spremembe, ki jih vpeljemo v svoj vsakdan, nam bodo pomagale prihraniti nekaj denarja, pa tudi bolj varčno bomo razmišljali. In ekološko!

Gotovo že poznate pravila, kot so nakupovalni listek, pa vnaprej zapisan jedilnik, izbira trgovinskih znamk in nikar lačni v trgovino. Spodaj zato zapisujemo tiste, ki se nam zdijo nekaj novega.

Pred obiskom trgovine fotografirajte svoj hladilnik

Nakupovalni listki so seveda odlični za varčno nakupovanje, a včasih nanje pač pozabimo. Ali pa si za njihov zapis ne vzamemo časa. No, namesto njih lahko pred skokom v trgovino opravimo čisto majhen opravek. S pametnim telefonom fotografiramo hladilnik. Tako lahko v trgovini preverimo, če smo pozabili, kaj imamo že doma in se tako izognimo nepotrebnim nakupom.

V trgovino se odpravite z gotovino

Vemo, da imamo že vsi bančne kartice in da so izredno priročne, a žal nam pri varčevanju niso v pomoč. Pred odhodom v trgovino se zato ustavite na bančnem avtomatu in dvignite toliko denarja, kolikor ga nameravate zapraviti. Tako v trgovini ne boste v skušnjavi, da bi kupili nepotrebne stvari.

Ne izbirajte le med organskimi izdelki

Organsko, biološko in ekološko pridelana živila so zagotovo pametna izbira. A velikokrat so njihove cene precej višje od običajno pridelanih. Pri nekaterih stvareh pa razlika v hranilni vrednosti med organskimi in neorganskimi artikli ni tolikšna, kolikšna je razlika v ceni. Pri piškotih ali podobnih prigrizkih lahko prihranite precej, če izberete običajne.

Slaščice pecite sami

V prejšnji alineji svetujemo o nakupovanju prigrizkov, še najbolje pa je, če te spečemo kar doma. Tako bomo imeli nadzor nad tem, kaj zmešamo vanje, hkrati pa bomo prihranili tudi veliko denarja. To, da nešteto receptov zanje najdete na našem portalu, pa gotovo že veste!

Kupujte zmrznjena živila

V povprečju zamrznjena sadje in zelenjava cenovno znašata za dvajset do trideset odstotkov manj od sveže. Če namesto sveže kupite zamrznjeno špinačo, pa ne boste prijazni le do svoje denarnice temveč tudi telesa. Nekatera zamrznjena živila namreč ohranijo več vitaminov kot sveža. (Vključno s špinačo.)

Kosila pripravljajte na zalogo

V trgovini velikokrat prihranite, če nakupujete v večjih količinah. Privarčujete pa tudi, če v večjih količinah kuhate kosila. Pripravite enolončnico in polovico zamrznite za prihodnjič. Enako lahko naredite z omakami, kakršna je na primer bolonjska.

Izognite se sprehodu po trgovini

Police v trgovinah so postavljene z namenom, da se med njimi zadržite čim več časa, posledično pa bo vašo pozornost pritegnilo več produktov. Tako boste verjetno zapravili več, saj bo več stvari romalo v vaš voziček. Zato se izogibajte sprehajanju med policami in poskusite zaiti le med tiste, na katerih vas čakajo produkti z vašega nakupovalnega seznama.

Obiščite tržnico

Večina ljudi ima izbrano trgovino, v kateri se počutijo najbolj domače. Včasih pa prihranite kar nekaj denarja, če stopite iz območja udobja. Skočite na tržnico in presenečeni boste, kako ugodno lahko nakupite živila, ki imajo po večini v trgovinah višje cene.

Pred blagajno vrnite dve stvari

Vsakič, ko gremo v trgovino, najverjetneje kupimo tudi kakšno stvar, ki je ne potrebujemo. To bomo preprečili tako, da pred blagajno vedno izberemo dve stvari iz vozička, ki ju ne potrebujemo. Tako bomo prihranili denar na nepremišljenih nakupih.

Preberite še: Tedenski jedilnik: domače, hitro in poceni

Fotografija: Getty Images

Eva Natlačen

Kuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana