ABC kuhanja: prava jajčna omleta

Potrebujemo le sveža jajca in kakšno drugo sezonsko živilo, pa naj bo to zelenjava, gobe, slanina, drobovina, raki, zelišča ali/in podobno.

Jajčna omleta (fr. omelette; angl. omelet; omelette; nem. Omelette; Omelett; Eierkuchen) je ena po krivici zapostavljenih hitro pripravljenih, sočnih in okusnih (pred)jedi.

Jajčna omleta je za pripravo zelo preprosta. A tudi pri tej zelo okusni (pred)jedi nas čaka nekaj manjših čeri, zaradi katerih lahko jed pokvarimo. Pa lepo po vrsti.

Omlete delimo na slane, o katerih govorimo tokrat, in sladke. Slane naprej razdelimo na tiste, pri katerih dodatne sestavine vmešamo v jajca, potem pa jih spečemo skupaj z njimi. Po večini pa omlete pripravljamo tako, da dodatne sestavine pripravimo ločeno, potem pa z njimi nadenemo že pečeno omleto. Z dodatnimi sestavinami ne pretiravamo, saj mora v jedi prevladati okus svežih jajc.

Najprej se lotimo dodatnih sestavin. V našem primeru so to korenček, zelena, mlada čebula (ali por) in na vrtu pravkar nabrani timijan, vršiček rožmarina in list pehtrana. Vse skupaj na hitro prepražimo na mešanici oljčnega olja in masla, da ostane zelenjava na zob (al dente). Zelenjavo nazadnje začinimo s soljo in sveže mletim poprom.

V kotliček ubijemo najbolj sveža jajca, kar jih lahko dobimo. Za začetno jed zadostuje jajce do dve, za samostojno pa vzamemo dve do tri na osebo. Dodamo malo sladke smetane, mleka ali sifona (ta nam zagotovi še posebej rahlo omleto), potem pa vse skupaj blago razžvrkljamo. Če jajca preveč razžvrkljamo, se bo omleta med pečenjem trgala.

Pa jo specimo

Ponev pristavimo. Ko vanjo spustimo kapljico vode, ki zapleše, je ponev pravilno segreta. V ponvi razpustimo oziroma penasto segrejemo maslo, potem pa nanj nalijemo jajčno mešanico. S kuhalnico od strani nežno odmikamo zapečeni del omlete, da se na prazen prostor zliva njen tekoči del. Omleto moramo speči ravno prav; prehitro pečena postane žilava, predolgo pa skrčena, upadla in suha. Ko je omleta spodaj zlato rjava, zgoraj pa še sočna in nekoliko tekoča, jo začinimo s soljo in sveže mletim poprom ter odstavimo.

Pa še to: če je le mogoče, pripravljajmo manjše omlete. Ker so hitreje pečene, ostanejo sočnejše in okusnejše.

Besedilo: Marjan Jereb
Foto: Thinkstock

Preberite še: Tako bodo palačinke odlično uspele

Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Komentiraj objavo

Vaš E-naslov ne bo javno objavljen.

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana