Budove sklede: Trend, ki je osvojil ljubitelje zdravih obrokov

Kako zanimivo! Že po nekaj grižljajih iz pisane sklede, v kateri so zmešani avokado, kvinoja, kumarice, kalčki, črni sezam in z bogatimi polivkami prepojena druga dragocena živila, se počutimo neprimerljivo bolj zdravo in vitalno, kot smo se pred obrokom.

Zakaj ime Buddha bowls oziroma Budove sklede? Nasmejali se boste: asociacija je debel Budov trebuh, poln izvrstnih mešanic okusnih in hranljivih živil, ki telo polnijo z neprecenljivo energijo, hkrati pa ga ne obtežijo. Kot nekakšni joga položaji na krožniku, bi lahko rekli.

Bistvo teh priročnih in na oko privlačnih obrokov je univerzalnost. Receptura ni ključnega pomena, temveč je v ospredju koncept priprave: skupek različnih manjših porcij živil, ki krepijo telo. Podobno kot enolončnice, ki jih prav zaradi različnih sestavin, s katerimi eksperimentiramo, pripravljamo vsak dan, a lahko vedno znova na mizo postavimo popolnoma drugo jed.

Sestavljajo jih različne skupine živil, da je obrok čim bolj uravnotežen, pri pripravi pa se ravnamo še po treh zlatih pravilih.

1. Poslušajte svoje telo

Sestavite mešanico živil, ki vas osrečuje. Poglobite se v potrebe svojega telesa in poskrbite, da v jed vnesete vsa hranila, ki jih potrebujete za svoj življenjski slog.

2. Preskočite meso

Budove skledice so tradicionalno pripravljene na veganski ali vsaj vegetarijanski način, zato naj vanje ne bi vnašali mesnih izdelkov. Alternativne beljakovine boste našli v stročnicah, tofuju in zelenjavi.

3. Bodite ustvarjalni

Dajte si duška. Kombinirajte še nepoznane okuse s preverjenimi. Mešajte presno in kuhano, pečeno in praženo. Naj bo pisano, okusno in predvsem po vašem okusu.

Ste si tudi vi že privoščili te sklede, polne zdravja? Pošljite nam svoje utrinke!

Naslovna fotografija: sveta_zarzamora/Thinkstock

Preverite še: Testeninska solata v kozarcu z avokadovim prelivom

Eva Natlačen

Kuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.

Objava še nima komentarja.

Komentiraj objavo

Vaš E-naslov ne bo javno objavljen.

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana