Čisto novi triki, s katerimi boste prihranili denar, ko boste nakupovali

Če želimo kaj skuhati, je prej treba tudi v trgovino.

Nakupovanje hrane in gospodinjskih potrebščin bi lahko označili za nekakšno nujno zlo, ki ga je treba opraviti, če želimo kaj dati v lonec. Vsakič znova. In znova. Ne glede na to, kako rutinsko se sprehodite med policami in v košarico nalagate živila, ki jih največkrat uporabljate, pa vas na blagajni na koncu vedno preseneti visoka vsota računa. »Kako smo ponovno prišli do takšne cene?« se sprašujete.

Če ste v trgovino vstopili brez seznama, kaj potrebujete, boste navadno zapravili veliko več, kot če bi nakupovali premišljeno, pravijo strokovnjaki. Prav tako v trgovino nikoli ne smemo stopiti lačni, saj veste, kako veselo nakupujejo lačne oči. Že ta dva ukrepa vam bosta v denarnici ohranila nekaj evrov. Tokrat pa smo našli še nekaj novih uporabnih trikov, ki bodo vaš bančni račun obvarovali pred opustošenjem.

V trgovino vzemite dve vrečki

Ne le, da s tem, ko v trgovino prinesete svojo vrečko, prihranite nekaj centov ter pomagate pri varovanju okolja, vrečke vam bodo pomagale tudi pri bolj racionalnem nakupovanju. Na portalu The Financial Diet so zapisali, kako. Ena vrečka je namenjena le sadju in zelenjavi. Vanjo lahko spravite tako zamrznjeno kot svežo. Druga vrečka pa je namenjena ostalim stvarem, ki jih potrebujete. Ta trik vas bo prisilil v nakup manj stvari, ki jih ne potrebujete, saj zanje ne boste imeli prostora v vrečki, poleg tega pa boste zaužili več vitaminov in drugih koristnih stvari. Trik seveda deluje takrat, kadar se odpravite v »veliko nabavo«.

Pred blagajno iz košare izločite pet stvari

Tudi ta trik ne deluje takrat, ko v trgovino skočite le po dve sestavini, ki vam manjkata v hladilniku. A ko kupujete na veliko, vam bo v veliko pomoč! Vsakič, ko s polnim vozičkom prispete do blagajne, se ustavite in preletite produkte v njem. Izberite pet stvari, ki jih boste izločili. Zakaj? Med nakupovanjem vas je gotovo premamila kakšna stvar, ki je niste imeli zapisane na nakupovalnem seznamu. Takšne nepremišljene nakupe boste tako na koncu sprehoda med policami izločili, prihranili denar, hkrati pa poskrbeli, da bodo v vaš dom vstopili le produkti, ki jih res potrebujete.

Nakupujte produkte z nizko ceno

Ekstremno nizko, pravi strokovnjak Jeff Yeager, finančni strokovnjak ter avtor nekaterih najbolj prodajanih knjig s finančnimi nasveti. Sam se drži načela, da v trgovinah kupuje le produkte, ki stanejo 1 dolar ali manj. Verjetno se vam to zdi nemogoče, a Jeff trdi, da boste tako še vedno lahko dobro jedli, hkrati pa tudi bolje živeli! Kako? Jeff živi v Washingtonu, ki slovi po precej visokem standardu. Posledično so visoke tudi cene produktov v trgovinah, a Jeff nikakor ne popusti in v svoj voziček sprejme živilo ki je dražje od dolarja. Ko se boste navadili na takšen način razmišljanja, boste ugotovili, da marsikatere stvari v trgovini res ne potrebujete, prav tako pa se potrudili najti alternative dragim stvarem, ki jih res pogrešate. Ob enem pa prihranili toliko denarja, da boste lahko kmalu skočili na dopust!

In še nekaj. Da brez nakupovalnega listka ne zahajajte v trgovine, smo že opozorili, dodajamo pa še rešitev, če seznam pozabite doma. Znanstveniki pravijo, da se boste živil s seznama najbolj verjetno spomnili tako, da se sprehodite med policami. Ko boste pred očmi zagledali produkt, ki ste ga doma zapisali na seznam, se ga boste spomnili in se domov ne boste vrnili brez njega.

Preverite še: Napaka, ki jo delate pri uporabi pomivalnega stroja in ki vas stane nekaj denarja

Fotografija: Getty Images

Eva Natlačen

Kuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana