Odprta Kuhinja

Gobarska sezona: kaj se nam obeta in na kaj moramo biti pozorni

S seboj vzamemo košaro, nožek, s katerim na kraju najdbe že v grobem očistimo gobe. Držimo se bontona gobarjenja. (Foto: Scharfsinn86/Getty Images)
Odpri galerijo
A+   A-
Strastni gobarji upe polagajo v jesen; ponekod lepo rastejo lisičke, ki so odlične za juhe.


Tudi vi že počasi pogledujete proti gozdovom in ugotavljate, kdaj bo na skritih kotičkih, za katere veste samo vi, zrasla kakšna lepa goba? O tem, kakšna sezona se nam obeta, smo povprašali Bojana Rota. Naš sogovornik je eden redkih slovenskih determinatorjev mentorjev (torej: določevalcev gob), hkrati je ustanovitelj spletne strani Gobe na Bovškem in tisti, ki s hčerko Anjo sredi domačega kraja vodi kiosk z lokalno zasnovano hrano Bovška kuhn'ca, znan tudi pod imenom Bovec Kitch'n.
Preberite tudi: Anja in Bojan Rot: Včasih je veljalo, da je goba užitna, če jo jé polž. Larifari.

Bojan Rot: »Poznam tisoč vrst gob, pa se še vedno na vsake toliko zgodi, da iz gozda prinesem kakšno novo. Najprej jo fotografiram, nato sledi proučevanje pod mikroskopom, sušenje in pošiljanje naprej, v Mikoteko in herbarij Gozdarskega inštituta Slovenije, kjer se vzorec hrani za morebitna preverjanja. Novo vrsto prijavimo na Mikološko zvezo Slovenijo, kjer jo komisija uvrsti na seznam gliv Slovenije. Vsako leto med vrste, ki rastejo v slovenskih gozdovih, vnesem 15 ali 20 novih. Na spletni strani Gobe na Bovškem, ki jo urejava z Anjo, imava zbranih že kakšnih 700 različnih gob.« (Foto: Katja Jemec)
Bojan Rot: »Poznam tisoč vrst gob, pa se še vedno na vsake toliko zgodi, da iz gozda prinesem kakšno novo. Najprej jo fotografiram, nato sledi proučevanje pod mikroskopom, sušenje in pošiljanje naprej, v Mikoteko in herbarij Gozdarskega inštituta Slovenije, kjer se vzorec hrani za morebitna preverjanja. Novo vrsto prijavimo na Mikološko zvezo Slovenijo, kjer jo komisija uvrsti na seznam gliv Slovenije. Vsako leto med vrste, ki rastejo v slovenskih gozdovih, vnesem 15 ali 20 novih. Na spletni strani Gobe na Bovškem, ki jo urejava z Anjo, imava zbranih že kakšnih 700 različnih gob.« (Foto: Katja Jemec)


Nabira jih že pol stoletja


Gobe nabira že pol stoletja: najprej se je v gozdove okoli domačega kraja podajal v družbi stare mame, kasneje z očetom. Ob opazovanju vremena je v vseh teh letih ugotovil, da sta za rast gob najbolj pomembni vlaga in temperatura, zato pravi: »Lahko da je primerna luna, vendar če ni dovolj vlage, gobe ne bodo rasle.«

Na vprašanje, kakšna sezona se obeta, težko odgovori, saj je odgovor odvisen od tega, kaj v gozdu iščeš oziroma kaj nabiraš: »Resda je bilo do okoli dva tedna nazaj dovolj vlage in je bila tudi pravšnja temperatura, zato sva imela z Anjo precej različnih gob v najini kuhn'ci že junija, julija in tudi prvo polovico avgusta. Ker nabirava raznoliko, to ni bila težava. Zadnje dva tedna pa je kar žalostno, tako da bomo videli, kaj bo prinesla jesen.«

Največkrat lahko na podlagi izkušenj predvidi, kaj bo raslo v gozdovih na Bovškem, ampak je še vedno vsakič znova presenečenje, ko vidi, kaj ga tam tudi v resnici pričaka.

Anja Rot gre po očetovih stopinjah. Je svetovalka v nastajanju. Ukvarja se tako z gobarjenjem kot kuhanjem jedi v lesenem kiosku sredi domačega Bovca. (Foto: Katja Jemec)
Anja Rot gre po očetovih stopinjah. Je svetovalka v nastajanju. Ukvarja se tako z gobarjenjem kot kuhanjem jedi v lesenem kiosku sredi domačega Bovca. (Foto: Katja Jemec)

Košara, nožek, čiščenje


Za vse, ki se podajate v gozdove s cajnami in košaricami, pa še nekaj poudarkov, ki jih Bojan Rot tako rad položi na srce vsem, ki radi nabirajo gobe, pa naj bodo šele začetniki ali tisti, ki so že izkušeni gobarski mački. »Oče večkrat poučuje osnovnošolce in jim pojasni osnove nabiranja – od tega, da vzameš s seboj košaro, in ne vrečke, do tega, da imaš s seboj nožek, s katerim na kraju najdbe že v grobem očistiš gobo. Pove jim tudi vse o bontonu, ki ga moramo upoštevati v gozdu. Otrokom ob prvih srečanjih predstavi strupene gobe, torej tiste, ki se jim je treba izogibati,« Anja naniza nekaj osnov.

Kot zapisano, ima družinski tandem sredi Bovca že več let kuhinjico, v kateri kraljujejo lokalne dobrote, ko je sezona, tudi gobje jedi. Odprta bo samo še nekaj dni, potem pa se odpravlja na dopust. In kaj Anja in Bojan poleg gob kuhata? Letos so bili denimo pravi hit trakci lokalne govedine s prilogo, še nekaj dni bodo v prvem planu polpeti iz jagnjetine, kot tudi frika (znana posoška krompirjeva jed s sirom), čompe (torej: krompir) s skuto in sladica, imenovana bovška mavrica. »Mogoče se potem vidimo kaj decembra, bomo videli,« nam načrte Bovške kuhn'ce do konca leta oriše Anja Rot.

Sicer pa nam je prišlo na uho, da ponekod letos kar lepo rastejo lisičke. »Res je bilo na nekaterih koncih precej lisičk. Na Bovškem sicer nič nadpovprečnega, so pa gobice odlične strukture za tople solate ali juhe,« je pogovor zaključila Anja in nam poslala navodila za pripravo tople solate z rdečo peso, lisičkami in mladim kozjim sirom.

S seboj vzamemo košaro, nožek, s katerim na kraju najdbe že v grobem očistimo gobe. Držimo se bontona gobarjenja. (Foto: Scharfsinn86/Getty Images)
S seboj vzamemo košaro, nožek, s katerim na kraju najdbe že v grobem očistimo gobe. Držimo se bontona gobarjenja. (Foto: Scharfsinn86/Getty Images)

Priporočamo še: Te gobe lahko vzgojimo kar doma

Naslovna fotografija: Scharfsinn86/Getty Images
Datum Objave: 12.9.2023 ob 09:09

Več iz te teme:

gobegobarjenjegobarska sezona

Naročite se na e-novice:

Špela Ankele
Špela AnkeleNovinarka in Kranjčanka. Obožujem gorenjske hribe in pisateljico Isabel Allende. Podnevi pišem, fotografiram in kuham, zvečer berem (kuharske) knjige.