
Zrelo, rdečo in sočno, a ne kašasto.
Temperature so že pošteno poletne, pred vrati pa je tudi uradno poletje in seveda ne moremo mimo sadja, ki se v tem letnem času najbolj prileže. Lubenica, seveda!
Sladka lubenica je odlična za hidriranje, zaradi nizke vsebnosti kalorij pa je priljubljena tudi kot zdrav poletni prigrizek. In ker je boste v prihodnjih dveh mesecih verjetno zaužili na tone, mi pa tudi, smo se odpravili v trgovino, kjer pa smo ugotovili, da je odločitev, katero izbrati, prava loterija. Saj veste, najboljše so tiste lubenice, ki so sočne in rdeče, a čvrste, ne kašaste. Ampak kako takšne zgledajo od zunaj?
Naj vam zaupamo nekaj trikov, kako že v trgovini vedeti, da boste domov prinesli odlično lubenico!
Poiščite pravo obliko
Naj bo lepo okrogla ali ovalna, a brez vdolbinic, jamic in bušk, ki najverjetneje pomenijo, da ni rasla v dobrih pogojih, užila je premalo vode ter bila neenakomerno izpostavljena sončni svetlobi.
Primite jo v roke
Za svojo velikost se mora lubenica zdeti težka, saj to pomeni, da je sveža in vsebuje veliko vode. Težja, kot se zdi, slajša bo!
Poiščite rumeno liso
Če boste lubenico malce zavrteli, boste na površini našli rumenkasto liso, to je del, na katerem je počivala na polju. Če je lisa kremasto rumene barve, pomeni da je zrela – temnejša kot je rumena, slajša bo lubenica. Če pa je lisa bela, pomeni, da so lubenico prehitro ločili od polja.
Potrkajte nanjo
Tisti, ki ste pravi oboževalci lubenic, verjetno veste, da lahko dobro prepoznate tudi tako, da nanjo potrkate. Bolj globoko bo zvenela, manj zrela je.
Izberite tisto, ki ne izgleda najlepše
Čeprav se sliši smešno, naj vas na tej točki opozorimo, da ne izberite tiste, ki se najlepše sveti. To namreč najverjetneje pomeni, da še ni dozorela in posledično ne bo tako sladka, kot bi si želeli.
Preberite še: Kako najbolj priročno razrezati lubenico?
Fotografija: Unsplash/Dmitry Bayer