Odprta Kuhinja

Kako organizirati recepte: kam jih zapišejo znani obrazi slovenske kulinarike

Bernarda Gostečnik, šolska sestra in avtorica kuharskih knjig (FOTO: Uroš Hočevar)
Odpri galerijo
A+   A-
Kdo bi si mislil: papir sploh še ni mrtev; listki in zvezki, kamor nakracamo recepte, ki jih nočemo pozabiti, so še prijubljeni, celo med profesionalci.


Najprej smo v samostan v Repnje poklicali šolsko sestro Bernardo Gostečnik. Pred nekaj leti je pripravila obnovo kultne Velike slovenske kuharice, na tedenski ravni pa vodi kuharske tečaje, za katere so v Repnjah rezervirani sredini popoldnevi. »Recepte imam shranjene v računalniku,« pojasni sogovornica, naslednica sestre Vendeline Ilc.

»Običajno receptov, ki jih pripravljam za skupine ali za objavo v časopisu, ne pišem na roko. Imam pa res tudi zvezek, v katerega sem si zapisovala že takrat, ko sem obiskovala kuharski tečaj. V tem so še recepti iz gostinske šole in iz Avstrije,« pojasni. Na vprašanje, koliko kuharskih knjig je v njeni knjižnici, z nasmehom pojasni: »Tega imam celo omaro, in sicer so v zbirki, ki jo je imela že sestra Vendelina, poleg slovenskih še italijanske knjige in kuharske knjige dunajske šole. Največkrat pa vseeno uporabljam svoje recepte, ki so preizkušeni. Dodam kaj novega, torej sezonskega in slovenskega, ter preizkusim, kako deluje.«

Bernarda Gostečnik, šolska sestra in avtorica kuharskih knjig (FOTO: Uroš Hočevar)
Bernarda Gostečnik, šolska sestra in avtorica kuharskih knjig (FOTO: Uroš Hočevar)

Recepti so vsepovsod


In kje (ideje za) recepte shranjuje Ana Šušteršič, ki je že vrsto let kreativka v široki ekipi Hiše kulinarike Jezeršek, kjer vodi tudi kuharske tečaje? »Povsod,« se nasmehne sogovornica. »Iz najstniških let imam zvezek, v katerega sem si shranjevala recepte. Nato so se začeli nabirati lističi z idejami, ki sem jih dobila od znancev in prijateljev – ko sem koga obiskala, so kaj dobrega postregli in sem si navodila za pripravo kake jedi na hitro zapisala na listič. Te imam shranjene v mapi in nekateri so napisani tako, da niti ne vem več, kaj sem si zapisala. Zadnje čase imam recepte shranjene tudi v telefonu in računalniku. Povsod torej, saj je tega tako veliko, da sploh ne veš, kako shraniti, če bi rad imel neki red.«

Ana Šušteršič se po navdih rada vrača tudi k listanju zimzelenih kuharskih knjig: »To je predvsem Kuharjeva knjiga, ki jo je Andrej Kuhar napisal v sodelovanju z Edvino Novak. Krasna je tudi knjiga, ki smo jo uporabljali v srednji gostinski šoli, torej Kuharstvo avtoric Pepike Levstek in Andreje Grum. Odlična je še Okusiti Slovenijo, ki je prava enciklopedija slovenskih jedi in nas spomni na to, kam spadamo in kam gremo. V teh knjigah so zbrane osnove, na katerih lahko gradimo tudi moderne jedi.«

Ana Šušteršič (FOTO: Tomo Jeseničnik)
Ana Šušteršič (FOTO: Tomo Jeseničnik)

Kaj pa to: v oblak


Še tretji, za katerega smo predvidevali, da ima shranjenih zvrhan koš kuharskih idej: Boštjan Napotnik - Napo. V preteklosti je vodil kuharske oddaje, od leta 2006 piše kuharski blog Kruh in vino, v sočnem slogu tedensko opisuje gostilne v Mladini, predvsem pa je avtor dveh fantastičnih kuharskih knjig, tretja je v prihodu. Na vprašanje, kam on shranjuje recepte in kuharske ideje, pravi: »V cloud, torej v oblak.«

Kaj pa papir? »Tudi. Mi, ki smo mešana generacija, mešano uporabljamo te tehnike in tehnologije. V kuhinji imam navadno beležnico, v katero si zapisujem. Moj rokopis je grd, zato mi je prav prišel tudi blog in vsa preostala nova tehnologija.« Poleg beležnice za recepte pa ima Napotnik še eno beležko, ki je za vse druge povsem neuporabna in je namenjena »za kruh in pečenko« – torej: kako dolgo in na kakšni temperaturi pečemo oboje in podobno.

»Moja žena si recepte zapisuje v zvezek oziroma zvezke. Zraven dodaja še opombe, zapiše, kdaj je kaj pripravila ... Jaz pa sem res bolj digitalen,« še prida sogovornik.

Kulinarični bloger in opisovalec gostiln Boštjan Napotnik - Napo (FOTO: Voranc Vogel)
Kulinarični bloger in opisovalec gostiln Boštjan Napotnik - Napo (FOTO: Voranc Vogel)

Priporočamo še: Rum baba: kvašena sladica, ki navduši s sočnostjo

Naslovna fotografija: DragonImages/Getty Images

Datum Objave: 30.1.2023 ob 08:01

Več iz te teme:

Bernarda Gostečnikzapisovanje receptovkako organizirati recepteBoštjan NapotnikAna Šušteršič

Naročite se na e-novice:

Špela Ankele
Špela AnkeleNovinarka in Kranjčanka. Obožujem gorenjske hribe in pisateljico Isabel Allende. Podnevi pišem, fotografiram in kuham, zvečer berem (kuharske) knjige.