Kako pravilno sestaviti sirovo ploščo

Pričakujete goste?

Kadar pričakujemo goste, ponavadi že vnaprej pripravimo pogostitev, pa naj bo to le prigrizek ali celotno kosilo. Včasih pa gostje pridejo nenapovedano. In čeprav smo veseli obiskov, se takrat znajdemo v zagati, kaj postreči.

Da se nam to v prihodnje ne bo dogajalo, je zato v hladilniku vedno dobro hraniti nekaj sestavin, ki nam v takih situacijah priskočijo na pomoč. Odlična rešitev je sirova plošča. Prigrizek se namreč prileže tako k vinu kot tudi drugim pijačam, hkrati pa je izredno praktičen za postrežbo. Da sploh ne omenjamo, kako skoraj ne poznamo človeka, ki ne bi maral sira. Vsaj ene vrste. Skratka, s sirovo ploščo boste težko zgrešili.

Priporočamo še: To so najokusnejše kombinacije s siri

Pa veste, kako pripraviti takšno ploščo?

Čeprav se nekaj kosov sira ne zdi prava znanost, tudi pri sirovih ploščah obstaja nekaj pravil, pravi Elena Santogade, certificirana poznavalka sirov. Za portal Food52 je odgovorila na vsa vprašanja v zvezi s postrežbo sirov, mi pa seveda znanje prenašamo tudi vam.

1. pravilo: Izberite tri do štiri vrste sira

Krožnik ali pladenj že imate. In kaj še potrebujete? Sir, seveda. Elena priporoča, da izbirate med tremi do štirimi različnimi vrstami. Tako bo vsak gost našel nekaj zase. Katere sire pa bi izbrala Elena?

– Mehak kozji sir;
– srednje trd sir iz kravjega mleka, na primer gauda;
– trd, staran sir iz ovčjega mleka;
– mehak sir s plesnijo.

Če morda ne marate kozje različice ali pa vam ne diši modra plesen, lahko katerega od omenjenih sirov zamenjate z manj aromatičnim francoskim briejem.

2. K siru postrezite dodatne prigrizke

Sir je nadvse hvaležna sestavina, ki se lepo ujame z marsikaterim okusom. Tako lahko ustvarite različne slano-sladke kombinacije. Prigrizki bodo tudi nevtralizirali okus med okušanjem različnih sirov. Kot vonjanje kavnih zrn med preizkušanjem parfumov. Kaj priporočamo?

– Oreščke: izbirajte med orehi, indijskimi oreščki ali drugimi surovimi ali praženimi;
– suhe marelice;
– paradižnikov reliš, podobno vlogo pa bodo odigrali tudi suhi paradižniki ali brusnični džem;
– krekerji (da bo malo hrustalo);
– oljke (črne ali zelene).

Marelice lahko zamenjate tudi s sušenim mangom, suhimi slivami ali figami. Plošča bo tako tudi barvno privlačna.

Priporočamo še: Kako pravilno hranimo sire

3. Bodite profesionalni

Nikar se ne ustrašite. Sirova plošča je še vedno popolnoma preprost prigrizek, ki ga lahko pripravite v nekaj minutah. A zakaj ne bi plošče postregli kot pravi profesionalci? Kako? Ploščo vzamete iz hladilnika, tik preden pridejo gostje. Sir se mora namreč segreti na sobno temperaturo, saj bo takrat aroma najbolj izrazita. Koliko časa bo sir za to potreboval, je odvisno od temperature vašega stanovanja, a v mislih imejte vsaj 30 minut pred postrežbo.

4. Sir postrezite vi

V mislih imamo rezanje sira. Gostje naj tega nikar ne počno sami. Sir tako narežite vi, oziroma tako naredite z vaj polovico sira. Za mehak sir priskrbite tudi nože za mazanje, ostale sire pa narežite na različne oblike. Gaudo lahko postrežete v obliki kock, parmezan in druge trde sire pa lahko nadrobite na kose.

Priporočamo še: Vse o sirih

Fotografija: Getty Images

Eva Natlačen
Eva Natlačen

Kuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed