Kako skuhati stročnice, da ne bodo povzročale napenjanja
Odpri galerijo
A+ A-
Težava izvira iz ogljikovih hidratov, ki so v stročnicah, tudi če jih skuhamo do razpadanja, in sicer tistih, ki so za naše telo neprebavljivi. Kako se neprijetnosti vsaj malo izogniti?
Kdo je financiral največ raziskav o tem, zakaj nas dajejo vetrovi
Kaka močna ameriška kmetijska organizacija, zato da bi znala žlahtniti sorte na način, da bi bilo ljudem lažje v želodcu? Prehranska industrija, da bi stročnice lahko prodajala tudi tistim, ki se jih zdaj zaradi tega v zadrego spravljajočega učinka izogibajo? Ne! Dolgo je največ denarja za te raziskave namenjala ameriška agencija za vesoljski program in raziskave Nasa.
Seveda, omejena količina zraka, ki je na voljo v vesoljskih plovilih, je bila dovolj dober razlog za zaskrbljenost, da bi šlo kaj narobe in bi bil ta recimo temu kompromitiran s prdci. Sklepamo lahko torej, da pasulj ne bo nikoli recept, ki bi se obnesel v vesolju. Resnici na ljubo je zares tudi ameriško ministrstvo za kmetijstvo nekoč imelo doktorja znanosti, ki se je ukvarjal samo z napenjanjem. Posebno v vesolju. Trudil se je, da bi iznašel hrano, ki bi sicer lahko napenjala, ampak tako, da stranski produkt ne bi bil metan. Ta je namreč vnetljiv, kar je v takih okoliščinah zlasti kočljivo, beremo v knjigi Packing for Mars Mary Roach.
Nasa je na težavo odgovorila s preprostejšo metodo: prepovedali so vse, kar napenja, stročnice, zelje, brokoli ... Je pa problem, beremo v knjigi, med astronavti ostal živ v obliki poskusov, ali bi se v breztežnostnem prostoru na ta način lahko osebno poganjali gor in dol.
Nasmejali smo se, zdaj pa k resnemu delu.
Težava izvira iz ogljikovih hidratov, ki so v stročnicah, tudi če jih skuhamo do razpadanja, in sicer tistih, ki so za naše telo neprebavljivi. Se jih pa zelo vzradosti mikroskopski živelj v našem črevesju. Gre za škrob, ki deluje kot prehranska vlaknina. Mikrobi med hranjenjem proizvajajo pline, s katerimi se moramo potem ukvarjati mi.
Metode kuhanja stročnic
Najbolj zanesljiv način je, da del teh neprebavljivih snovi izcedimo. Deluje na katero koli stročnico. Poznamo hladni, dolgotrajnejši in krajši, vroči način; pri prvem naredimo, kar že vsi znamo, tudi zaradi hitrejšega kuhanja: čez noč jih namočimo, zjutraj pa vodo odlijemo, speremo in v sveži vodi temeljito skuhamo.
Znanstveniki so ugotovili, da je treba namakati najmanj 12 ur. Drugi: stročnice počasi pripeljemo do vretja, ugasnemo plin in pustimo, da se eno uro namakajo v kropu, nakar ga odlijemo in kuhamo naprej. Naslednji način: izbiramo prave stročnice. Manj snovi, ki nam bodo povzročale težave, vsebujeta čičerka in leča, več pa soja in fižol. Ampak to je samo teorija – v praksi je to zelo individualna zadeva, vsak jih prenaša drugače.
Je pa še ena metoda: sprijaznimo se s stranskimi učinki in čakajmo, da se nam telo navadi na dodatno količino tega balasta. Kajti bo se, kot se navadi tudi na kislo zelje in se zadeve potem precej umirijo. Ni pa napenjanje razlog, da stročnic ne bi uživali: so integralni del znamenito zdrave sredozemske diete in delujejo varovalno pred nekaterimi najbolj zapletenimi in kroničnimi boleznimi, od kardioloških do nevroloških in raka.
Priporočamo še: 3 hitra, učinkovita in dobra fit kosila
Naslovna fotografija: vkuslandia/Getty Images
Datum Objave: 14.4.2021 ob 08:04