Kako z moko pravilno zgostimo juhe in omake

Moka je v zadnjem desetletju postala precej osovražena, predvsem ko imamo v mislih zgoščevanje jedi.

A čeprav smo jo tako zapostavili, moramo priznati, da je v kuhinji ena najbolj vsestranskih sestavin, ki med drugim lahko tudi odlično popravi teksturo omak, juh in drugih jedi. Marsikdo danes prisega na moderno kuhinjo in ta se precej izogiba zgoščevanju z uporabo moke. Čeprav to metodo pogosto uporabljajo naše babice, pa moko v omake, juhe in prikuhe dodajajo tudi v visoki francoski kuhinji. Francozi pripravku za zgoščevanje pravijo »roux«, kar izgovorimo kot ru, spodaj pa vam bomo razložili, kako ga pravilno pripraviti, da ne bo pregost. In da se ne zažge na ponvi, seveda.

Mogoče vas zanima: Kaj je sojina omaka in kako nastane

Za prežganje ali roux se moka prepraži na maščobi. Škrob v njej odlično poveže in zgosti tekočine. Količina moke in masla, olja ali druge maščobe je odvisna od tega, kako močno hočete zgostiti omako oziroma juho. Za rahlo zgostitev juhe bo zadoščala že ena žlica moke na približno 250 mililitrov tekočine. Če pa si želite gosto teksturo, lahko količino povečate tudi do treh žlic.

Najprej na ponvi stopimo maslo, a pazite, da ne pretiravate z ognjem, saj si ne želimo, da se naš roux zažge. Nato dodamo moko, ki bo najprej z maslom tvorila grudičasto snov, ki se bo kasneje spremenila v pasto.

Ko rečemo kasneje, seveda mislimo nekaj deset sekund, saj celoten postopek za pripravo zgoščevalnega pripravka traja največ dve minuti. Pri tem oči ne smemo odmakniti od štedilnika ter neprestano mešati, saj se roux zelo hitro prismodi. Prav tako bo dlje, kot ga boste pražili, sčasoma postal manj učinkovit oziroma bo manj učinkovito zgoščeval tekočine.

In še nekaj. Če boste s tem prežganjem pripravljali zelenjavo, to na maslu prepražite še preden dodate moko.

Preberite še: Vsa pravila kuhanja testenin, ki jih morate poznati

Fotografija: Getty Images

Eva Natlačen

Kuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana