Kateri pekač je boljši za peko: steklen ali kovinski?

Pred nami je glavna sezona peke pit, kolačev in drugega peciva, se nam je porodilo praktično vprašanje. Kako na končni rezultat vpliva pekač, v katerem pečemo sladice?

Bolj kot se nižajo temperature, bolj privlačno se nam zdi vklopiti pečico in domovanje odišaviti z vonjem sveže pečenih slaščic. Prihajajo praznični dnevi, ko bo doma zadišalo po poticah, kolačih in drugih dobrotah, zato nas je zanimalo, kako je končni rezultat odvisen od pekača, v katerem pečemo sladice. Kakšna je razlika med steklenim in kovinskim ter katerega je bolje izbrati? Preberite v nadaljevanju.

Ne glede na to, ali imate pekač že doma, ali pa ste ravno v iskanju novega, vas verjetno zanima, katerega je bolje uporabiti za peko peciva. Kot piše portal Basically, večina chefov pravi, da v kuhinji potrebujete le en pekač. Če je ta dober, vam bo služil skoraj večno. Najbolj multipraktičen je po njihovem mnenju pravokoten aluminijast pekač s čim višjimi robovi. Njegova prednost je, da je lahek. Lahko ga hranimo v pečici in ni obdelan s premazi, za katere bi morali biti ves čas pozorni, da jih ne poškodujemo. Lahko ga pomivamo ročno ali v pomivalnem stroju. S tega vidika je nakup takšnega pekača izjemno trajnosten.

Ker je takšen pekač tanjši od steklenega, se bo pecivo v njem tudi bolj enakomerno speklo. Nasprotno bo steklo dlje časa ohranjalo svojo temperaturo. Zato se lahko zgodi, da bo v njem pecivo videti že zelo zapečeno, njegova notranjost pa bo še precej surova. »Prednost steklenih pekačev je ta, da vidite, kaj se dogaja v pečici,« je povedal chef Eric McDowell, ki je tudi avtor knjige The book on pie. Tako je steklen pekač dober za začetnike, ki še ne vedo povsem, koliko časa testo potrebuje, da se speče. Drugače pa je kuhar mnenja, da steklen pekač raje uporabljamo za lazanje, musake in podobne jedi. Aluminijast pekač pa priporoča tudi za peko kruha, fokač in drugih podobnih kuharskih podvigov, saj bodo botrovali boljši teksturi in bolj hrustljavi skorji.

Preberite še: Jesenske sladice iz kozarca, v katerega bodo vsi globoko pogledali

Fotografija: Getty Images

 

Eva Natlačen

Kuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana