Kateri sir se bo najbolje stopil v toplem sendviču

Dobro jutro, ste za slasten topli sendvič?

Idealen topel sendvič ponavadi sestavljata dve rezini zlatorjavo popečenega in ravno prav hrustljavega kruha, malce masla in še topel primerno stopljen sir, ki se ob ugrizu razpotegne, a ne preveč. Seveda lahko po želji dodate tudi druge sestavine, a vrnimo se k siru.

Nekateri se preprosto ne stopijo, spet drugi pa se skoraj utekočinijo. In če ste kdaj v kakšnem bistroju, kjer strežejo zajtrke, okusili toast, ki ga ne morete pozabiti, naj vam povemo, da je bil verjetno tako okusen ravno zaradi prave izbire sira.

Sir v lističih

V trgovinah prodajajo ogromno vrst namenskega sira za tople sendviče, ki je ponavadi že priročno pakiran v lističe. A naj vas razočaramo, da tako imenovani ameriški sir nima dosti skupnega s pravim sirom. Pridobljen je namreč na precej umeten način ter vsebuje mnogo aditivov, ki sicer zagotavljajo ustrezno topljivost in okus, a žal niso najbolj zdravi za vaše telo. Takšen sir si torej privoščite le takrat, ko si res zaželite tovrstnega prigrizka, a nakup lističev naj bo prej izjema kot pravilo.

Provolone, čedar ali gauda

Za pravi topli sendvič pa boste torej potrebovali pravi sir. Odlično se bo stopil čedar (ang. cheddar), bodisi izberete belega ali rumenega, Američani, katerih narod skoraj sestoji iz topljenega sira, pa prisegajo na mešanico čedarja ter sira Monterey Jack. Slednjega pri nas ne poznamo tako dobro, a ga brez težav lahko zamenjamo z gaudo. Priporočamo pa, da poskusite tudi provolone, za katerega bi lahko rekli, da je bolj ustrezno topljiv bratranec mocarele.

Topel sendvič je seveda jed, ki si jo lahko pripravite popolnoma brez pravil ter pri tem uporabite sestavine, ki so najljubše vam, vseeno pa svetujemo, da zgornje kombinacije vsaj poizkusite. Katerega pa priporočate vi?

Preberite še: Kako pravilno hranimo sire?

Vir: Thekitchn.com
Fotografija: Thinkstock

Eva Natlačen

Kuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana