Kdaj uporabimo česen v prahu in kdaj v granulah

Fotografija: MSPhotographic/Getty Images

Sušeni česen je nadvse priročna začimba, uporabljamo predvsem prah in granule. Kako se razlikujeta pri kuhi?

Česen poleg čebule spada med eno najbolj uporabljenih začimb v slovenski kuhinji. Jedem doda globino, poveže okuse ostalih sestavin in vse skupaj zaokroži v celoto. Njegova močna aroma je prisotna v marsikaterem receptu, a še preden ga nasekljamo na drobne koščke, stisnemo ali zmečkamo, moramo njegove stroke olupiti, za kar pa smo včasih kar malce leni, kajne?

Odlična alternativa svežemu je tako česen v prahu. Dehidrirana začimba je nadvse priročna, prihrani nam kar nekaj časa med kuhanjem, pa tudi neprijetnemu vonju, ki se rad ujame v naše dlani, se bomo izognili. Česen v prahu lahko najdemo v v skoraj vsaki trgovini. Na policah so stekleničke različnih proizvajalcev, izbira najljubšega izdelka pa je popolnoma naša. A naj vas opozorimo, da vsak sušen česen ni enak. Lahko si ga omislimo v celih strokih, v lističih, granulah ali prahu. Tokrat se bomo osredotočili na dve vrsti, ki sta najbolj prisotni: prah in granulat, torej tisti v zrncih.

Prednosti česna v granulah

Prednost česna v granulah je predvsem ta, da se po odprtju sčasoma ne bo zlepil. To se namreč pogosto zgodi s tistim v prahu, kar je moteče. Ker so njegovi delci večji, se okus za kanček slabše integrira v jedi in je manj močan, zato je česen v granulah odličen predvsem za solate, omake in juhe, saj se lažje poveže s tekočinami. Prav tako je odličen, da ga vtremo v meso ali druga živila, zato ga večina chefov kot nadomestek za svežega izbere prej od tistega v prahu.

Prednosti česna v prahu

A tudi česen v prahu ima svoje prednosti. Prah bo v jedi bolj intenzivno vključil okus po česnu. Ker se njegova aroma hitreje razvije, pa je bolj primeren za jedi, ki se kuhajo manj časa. Bolje od granul se odreže v marinadah in bo v jedeh pustil bolj močan česnov pečat.

Količine pri uporabi

Zapomniti si moramo torej, da bo žlička česna v granulah jedem dodala manj česnove arome kot žlička česna v prahu. Pri kombiniranju obeh sušenih različic pa imejmo v mislih predvsem naslednje: En strok svežega česna bo nadomestila četrtina čajne žličke česna v prahu ali polovica žličke česna v granulah. Če pa recept kliče po žlički česna v prahu, mi pa imamo pri roki le tistega v granulah, količino podvojimo.

Preberite še: Sarme iz pečice na nov način

Fotografija: MSPhotographic/Getty Images

Eva Natlačen

Kuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana