Koruza v mikrovalovni

Včasih smo v avgustovskih večerih pekli koruzo.

Upam, da otroci to še kje počnejo. S pipcem odrežejo leskovo palico, jo ošilijo, odličkajo in odrežejo koruzni storž pri korenu, ga napičijo na palico ter spečejo na ognju ali v žerjavici. Rabutanje koruze po njivah kmetov je bilo prava počitniška poslastica.

Danes trdinke z debelimi zrni ni več po njivah, le hibridi, kjer storž zori na uro enakomerno. Če mlečne ne najdemo v prvih treh vrstah, je ne bomo niti na vsej njivi, tako uniformirani so danes hibridi. A se velja potruditi na drugi njivi. Če zvečer ne bomo zakurili ognja, lahko koruzo spečemo doma na štedilniku ali v pečici.

Najbolj sodobna peka pa je v mikrovalovni pečici. Vanjo vstavimo neoličkan koruzni klas in pečico nastavimo na dve minuti. Nato vzamemo koruzo iz pečice in jo najprej odrežemo pri korenu, nato pa oličkamo in zopet vstavimo v mikrovalovko, in sicer za krajši čas. To ponavljamo, dokler zrnje ni lepo pečeno. Prej pripravimo začimbe, česen, sol, zelišča in po želji nadišavimo koruzo.

Besedilo: Alenka Kociper

Naslovna fotografija: Thinkstock/ villagemoon

Preberite še: Raška č’bula: Naj bo prepoznavna zaradi svojih odlik, ne le zaradi Melanie!

Odprta kuhinja
Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Komentiraj objavo

Vaš E-naslov ne bo javno objavljen.