Krompirja nikoli ne hranite v družbi te sestavine

Krompir je vedno dobro imeti na zalogi, a nikar ga ne hranite v družbi te sestavine.

Slovenci imamo nadvse radi krompir, sploh, če sodimo po tradicionalnih slovenskih jedeh, ki ga velikokrat vključujejo. Ti kulturno pridelani gomolji so ljudi nekoč celo rešili velike lakote. Zaradi dobrega okusa in svoje multipraktičnosti pa so se popolnoma zasidrali v naše lonce in pekače. Danes je krompir tako vedno dobro imeti na zalogi, saj z njim lahko napolnimo marsikateri lačen trebušček. Pripravimo pa tudi celo vrsto nadvse okusnih jedi.

Kako pravilno hraniti krompir?

No, čeprav krompir ni zahteven za pripravo, pa moramo biti malce bolj pazljivi, ko ga hranimo v svojih kuhinjah, kleteh in shrambah. Gomolji bodo najbolj zadovoljni, če jih pospravimo v temnem in hladnem prostoru, saj bodo, če jih bomo kazali soncu, hitro pognali zelene poganjke. Priporočljiva je temperatura okrog 10 stopinj Celzija, strokovnjaki pa narekujejo tudi optimalno stopnjo vlažnosti v prostoru. Ta naj bi bila med 90 in 95 odstotki. Prav tako je priporočljivo, da ga hranimo v prostoru, kjer zrak lahko kroži, saj se lahko v primeru zatohlosti po gomoljih razbohoti plesen.

Stran od jabolk, avokada, banan in …?

Obstaja pa še ena stvar, ki jo moramo nujno vedeti, preden shranimo krompir. In sicer je to njegova družba. Verjamemo namreč, da doma nimate posebne sobe samo za ta pridelek in v shrambi ali predalu poleg gomoljev hranite tudi kakšno drugo sadje ali zelenjavo. S tem seveda ni nič narobe, iz družbe pa morate nujno odstraniti eno povrtnino, ki se v loncu z njim sicer odlično ujame. In če obožujemo pražen krompir, ki ga pripravimo s čebulo, slednje nikar ne hranite v bližini krompirja. Čebula ga bo namreč spodbudila, da prej požene poganjke, tako pa ne bo več primeren za uporabo v kuhinji. Na podoben način bodo na krompirjeve gomolje delovali tudi banane, jabolka in avokado, zato tudi njih odstranite iz krompirjeve bližine.

Preberite še: Slovenska jed, ki se je znašla na Guardianovem seznamu evropskih specialitet

Fotografija: Jan Antonin Kolar / Unsplash

Eva Natlačen
Eva Natlačen

Kuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed