Meta: Univerzalna rastlina, ki jo lahko uporabite na različne načine

Meta je čudovita rastlina, ki lahko s svojih značilnim vonjem in okusom popestri hrano in pijačo.

Svež vonj in tipična oblika zelenih listov. Meta je povsem običajna in pogosta rastlina, aroma, ki jo doda jedem in pijačam pa je nepogrešljiva. V poletnih dneh jo velikokrat najdemo v osvežilnih koktajlih in domačih limonadah, pozimi pijemo njen čaj. Enako močno jo obožujejo barmani kot zdravniki. Je namreč okusna in zdrava, v več kot 600 različnih sortah pa raste na skoraj vseh koncih sveta. Izvira iz Azije, danes pa jo najdemo na vsakem dvorišču in gredici z zelišči.

Zdravilni učinki

Meta naj bi bila odlično zdravilo za krepitev imunskega sistema, odpravljanje zaprtosti, pomaga pri težavah z dihali, zdravi slabost in alergije. Vsebuje veliko vitaminov A in C, magnezij, kalcij in kalij.

Velikokrat jo srečamo v čaju, nekoč v tradicionalnih žele bonbonih, danes pa iz možnarja roma tudi na marsikateri vrhunsko dodelan krožnik. Kombiniramo jo namreč tako k mesu kot sladicam.

Meso

Meta jedem dodaja svež učinek, zato je predvsem poleti dobrodošla v družbi mesa, ki ga v vročih dneh morda malce težje zaužijemo. Še posebej se bo podala k jagnjetini, odlična pa je tudi v omakah.

Omake

In ko smo že pri omakah, še posebej slastna bo v kombinaciji z mladim poletnim grahom. Rižota z malo parmezana, pa testenine s čudovito polivko? Recept preverite tukaj.

Arome

Pa veste, kako lepo se ujame tudi z drugimi zelišči? V kombinaciji z meliso bomo dobili še intenzivnejšo svežino. Čudovito se ujame tudi z limonovo lupinico. In oh, samo poskusite jo dodati k maslenemu krompirju!

Pijača

Tudi v pijače jo dodajamo, da bi dobili tisto poletno svežino, ki jo vsi potrebujemo. A pred uporabo je nikar ne pozabite malce zmečkati v možnarju ali pa vsaj pomencati med prsti! Okus bo intenzivnejši.

Sladko

Nato pa seveda pridemo k sladkemu. Meta lahko krasi praktično katero koli sladico. Odlično se ujame s smetanastimi kremami pa tudi čokolado. Izvrstna pa je tudi v sladoledu in sadnih solatah.

Preberite še: Tako boste pripravili najboljša rebrca na žaru (svetuje Matej Stipanič)

Fotografija: Getty Images
Vir: Foodbeast

Novo: FOTO: Pokukajte v nov šik lokal v Mariboru s točilnim pultom iz strešne kritine
VIDEO: Zakaj sem magnet za komarje?
Eva Natlačen

Kuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana