Mleto meso: kaj narediti, da bo bolj sočno

Mleto meso je nadvse priročna sestavina, saj iz nje pripravimo številne jedi. Na okus pomembno vplivata vrsta, kakovost mesa in vsebnost maščobe.

Moja prijateljica, priletna gospa pri osemdesetih, je izvrstna kuharica, ki posebno skrb posveča kakovostnim sestavinam za prav vsako jed, ki se je loti. Posebno izbirčna je pri mesu, ki ga kupuje le pri »svojem« mesarju, pa še tu je precej pedantna. Tako izbere dva res lepa kosa, svinjskega in govejega, in mesarju pravi: »Zdaj pa to, prosim, zmelji.« Le tako je povsem prepričana, da ve, kaj bo kupila, čeprav sicer mesarju zelo zaupa. Da bi kupila predpakirano mešanico, ji ne pride na misel. Zagotovo tudi meso najboljše kakovosti prispeva k temu, da so njeni polpeti najboljši, kar sem jih kdaj okusila.

Predpakirano meso: berite deklaracije

To seveda ne pomeni, da predpakirano meso ne more biti okusno, vendar vsekakor bodimo previdni in pred nakupom pozorno preberimo deklaracijo. Kadar je mešanica že začinjena, govorimo o mesnem pripravku, v drobnem tisku pa lahko poleg začimb najdemo druge dodatke. Prav tako lahko kupimo vnaprej pripravljene in oblikovane čevapčiče in pleskavice, ki so že začinjeni in pripravljeni na toplotno obdelavo. V mesnici lahko kupimo tudi sveže mleto meso, ki je brez dodatkov in ga mesar melje sproti.

Ne pozabimo na obstojnost mesa, sveže je namreč hitro pokvarljivo, v hladilniku ga lahko hranimo od tri do štiri dni, na pakiranem pa mora biti rok trajanja, ki je daljši, označen.

Sicer je mleto meso v kuhinji izjemno uporabno, iz njega lahko pripravimo številne jedi, poleg že omenjenih izjemno priljubljeno bolonjsko omako, nadeve za paprike, sarme in drugo zelenjavo, pa musake in lazanje ter seveda nadvse imenitno mesno štruco, ki jih spečemo v pečici. Naj spomnimo, TUKAJ najdete recept za takšno, ki si jo boste zaželeli vsak vikend.

Mleto meso in vsebnost maščobe

Za mleto meso običajno uporabimo goveje ali svinjsko, tudi mešanico obojega, vse bolj priljubljeno postaja tudi piščančje ali puranje. Pri tem moramo vedeti, da se med seboj pomembno razlikujejo po vsebnosti maščobe. Najbolj suho je perutninsko, sledi goveje, ki ga pogosto uporabimo za pripravo omake, lazanje in mesnih kroglic, medtem ko lahko svinjsko vsebuje tudi 30 odstotkov več maščobe. Je pa slednje zelo okusno, zato ga pogosto mešamo z govejim in uporabimo za vse vrste jedi, ki bodo manj mastne, a bolj sočne.

Sočnost lahko pridobimo tako, da v meso vmešamo malo vode, vendar ne več kot 2 dcl na kilogram, dodamo še sol, na kilogram eno žlico. Meso pregnetemo in pustimo v hladilniku vsaj eno uro.

Pri izbiri nas pogosto žal vodi tudi cena, mešani pripravki so najcenejši, a tudi najmanj kakovostni.

Priporočamo še: Juha in jušna osnova: kako ju razlikujemo

Besedilo: Alenka Kociper
Fotografija: Fudio/Getty Images

Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana