Najboljši način, kako porabiti presežek korenja v hladilniku

Korenje vsebuje ogromno vitaminov, ki bi jih bilo škoda zavreči. Če imate v hladilniku presežek te oranžne zelenjave, berite dalje.

Korenje je zelenjava, ki nam pride prav v marsikateri jedi, krožnike pa vedno obogati z zajetno dozo vitaminov. Trenutno so na voljo že prvi spomladanski korenčki, ki jih lahko jemo neolupljene, prav tako si lahko na tak način privoščimo tudi poletno korenje. Navadno je ta zelenjava v trgovinah na voljo v večjih pakiranjih, zato imamo v hladilniku vedno lepo zalogo. A ne glede na to, kako pametno korenje hranimo (mimogrede, izogibajte se bližine jabolk ali hrušk, ki sproščajo plin etilen, ta pa pospešuje zorenje), se bo sčasoma pokvarilo. Če iščete idejo, kam s presežkom, preden zgnije, splesni ali oveni, ste na pravem mestu.

Kot smo že omenili, korenje vsebuje lep odmerek vitaminov, zato ga je najbolje zaužiti svežega. Lahko ga le operemo in narežemo ter postrežemo k humusu ali kakšni drugi pomaki. A to že vemo, zato danes iščemo druge ideje. Iz korenja bomo tako naredili slavno francosko solato. A ne francosko z majonezo, na katero ste najbrž najprej pomislili. Pripravili bomo tako imenovano carottes râpées, ki v prevodu pomeni ribano korenje in jo strežejo v skoraj vseh francoskih bistrojih.

Solata iz naribanega korenja

Ribano korenje je v resnici točno to, kar naznanja ime. Francozi ga pripravijo tako, da ga naribajo na velike luknje strgalnika ali pa zmeljejo v multipraktiku. Nato ga okisajo z limonovim sokom in dodajo nekaj kapljic oljčnega olja. Še ščepec kumine, soli pa žlica medu in solata je pripravljena. No, pred postrežbo jo je priporočljivo marinirati od pol do treh ur v hladilniku, da se sokovi dodobra pomešajo in solata dobi pravo aromo.

Korenje pa bo navdušilo tudi vse lastnike sokovnikov. Lahko pripravimo korenčkov sok, še slajši bo, če dodamo nekaj jabolk. V sokovniku pa lahko iztisnemo tudi nekakšen nadomestek jušnim osnovam, ki jih sicer dodajamo rižotam in drugim jedem. Svežo tekočino dodamo k rižu takrat, ko bi sicer dodali jušno osnovo. Rezultat bo kremasta in pisana rižota, ki jo boste oboževali.

Preberite še: Limonovi piškoti z rumovim maslom in cvetovi forzicije

Fotografija: Tatiana Volgutova/Getty Images

Eva Natlačen

Kuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed