Odprta Kuhinja

Najboljši trik za popolno krompirjevo solato

Odpri galerijo
A+   A-
Priloga, ki je naša priljubljena stalnica ob kosilih in na piknik. Tako je lahko krompirjeva solata naravnost izjemna.


Ne glede na to, ali na žaru raje pečete meso, zelenjavo ali ribe, je krompirjeva solata na krožniku najboljša družba. Ravno vsestranskost te precej nevtralne priloge je ena izmed njenih lastnosti, ki se je vedno znova razveselimo. Kljub temu pa pri okusu ne želimo sklepati kompromisov. Čeprav uporabljamo preproste sestavine, hrepenimo po bogatih aromah in ravno pravi stopnji intenzivnosti kisline, slanosti, celo pikantnosti. Kako to doseči, smo se tokrat naučili od kuharske mojstrice in avtorice na portalu Food52 – Kristen Miglore, znanje pa zmešali v jed, ki bo zelo všečna tudi v slovenskem okolju.

Klasičen recept za krompirjevo solato izvira iz zgodnjih let 19. stoletja, moderni časi pa seveda kličejo po sprotnem posodabljanju. Najprej spomnimo, kateri krompir se bo v solati najbolje obnesel: to je trša vrsta ali voskasta, za katero je značilen tanek olupek, ki nekoliko spominja na papir. Gre torej za tip, ki ni tako moknat in med kuho ne razpade preveč.

Priporočljivo je, da gomolje skuhamo v tako slani vodi, da je že malce motna. Na ta način bo krompir res razvil pravi okus, nevtralna aroma bo v solati prišla do pravega izraza. Narezanega na četrtine ga vedno začnemo kuhati v hladni vodi. Med tem narežemo šalotko in jo namočimo v jabolčni kis ter dobro posolimo.

Poširana jajca namesto majoneze


Naslednji korak? Kuhan krompir odcedimo in ohladimo, nato ga olupimo. Prelijemo s kisom, v katerem se je namakala šalotka. Dodamo še oljčno olje, sol in poper ter dobro premešamo, da se okusi povežejo. Dodamo še šalotko, nato pa osnovo dopolnimo še z grškim jogurtom, šopkom nasekljanega peteršilja, kaprami in pomešamo. Zdaj je pred nami najpomembnejši korak, ki bo nadomestil celo majonezo, ki jo solati dodajamo sicer.

Poširana jajca! Če niste prepričani, kako se jih lotiti, preverite tukaj. Pri količini ne bodite skromni, na kilogram krompirja priporočamo kar 4. Ko je solata zmešana, jih postavite na vrh, nato pa z vilicami za solato dobro premešajte, da se rumenjak kremasto poveže z drugimi sestavinami. Dodajte še sveže sesekljan pehtran in drobnjak in postrezite. Za recept se na lahko zahvalite kasneje!

Krompirjeva solata


Za 8 oseb.

  • pb. 2 kg krompirja, narezanega na četrtine

  • 4 šalotke, olupljene in drobno nasekljane

  • 1/2 skodelice jabolčnega kisa

  • sol in poper

  • ekstra deviško oljčno olje

  • 400 g polnomastnega jogurta

  • 1 skodelica kaper

  • 1 šopek peteršilja, grobo nasekljanega

  • 8 velikih jajc


Dodatno

  • sol, poper, šopek pehtrana in kopra, semena gorčice


Priprava


1. V lonec damo krompirjeve četrtinke, zalijemo s hladno vodo in dobro posolimo in krompir skuhamo.

2. Nasekljano šalotko prelijemo s kisom, dobro posolimo in pustimo, da se oplaja.

3. Kuhan krompir odcedimo in nekoliko ohladimo. Nato ga olupimo in stresemo v skledo, v kateri bomo dokončali solato.

4. Prelijemo ga s kisom, v katerem je bila šalotka, solimo, popramo, prilijemo olje in pomešamo.

5. Vse skupaj obogatimo z grškim jogurtom, kaprami in nasekljanim šopkom peteršilja in šalotko. Dobro pomešamo, lahko kar z rokami.

6. Jajca poširamo, jih dodamo na krompir in pomešamo z vilicami za solato, da se rumenjak razlije in poveže z vsemi teksturami in okusi.

7. Solato lahko dodatno začinimo še s koprom, pehtranom in gorčičnimi semeni.
Preberite še: Poenostavljen recept za limonov trifle, uradno sladico jubileja Elizabete II. (osvojil bo vaše srce)

Fotografija: Andrey Zhuravlev/Getty Images
Mična.si: To oče Meghan Markle sporoča britanski kraljici
Datum Objave: 7.6.2022 ob 10:06

Več iz te teme:

krompirpoširana jajcakrompirjeva solata

Naročite se na e-novice:

Eva Natlačen
Eva NatlačenKuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.