Napaka, ki jo počnemo pri kuhanju krompirja za njoke

Včasih si vzamemo čas, da jih pripravimo sami, a se nam že na začetku pripeti spodrsljaj, ki zelo odloča o tem, ali bodo njoki okusni, puhasti, mehki in se bodo topili v ustih.

Hiter življenjski tempo nam je v navado položil bližnjice, da vse opravimo hitro in učinkovito, včasih, sploh v kulinariki, pa nas krajša pot oddalji od bistva, to je pravega okusa in teksture. Tako je tudi pri njokih, teh fantastičnih krompirjevih blazinicah, ki se tako lepo ujamejo v raznorazne omake ter nam ponujajo uteho v hladnejših dneh. A pogosto se zgodi, da doma pripravljeni niso niti senca tistim iz dobrih italijanskih restavracij: polne grudic in zbite lovimo po krožniku.

Seveda se vse začne pri izbiri vrste krompirja, priporoča se škrobnat, recimo désirée, najbolje pa je tudi, da je krompir star, saj je že izgubil nekoliko vlage, ta pa je sovražnik dobrih njokov, zato moramo tudi to glavno sestavino skuhati tako, da ne bo v stiku z vodo. Pozabite torej na lupljenje in rezanje krompirja na majhne kocke, ki se bodo v kropu razkuhale v nekaj minutah – takšni njoki bodo najslabši. Če že želite krompir skuhati v vodi, ga ne smete olupiti: preprosto ga očistite, položite v večji lonec, prelijte z mrzlo vodo, solite, pokrijte in postavite na ogenj. Po 40 minutah z zobotrebcem ali vilico preverite, ali je nared. To vam je najverjetneje popolnoma znana možnost priprave krompirja za njoke, a imamo še boljšo – kuhanje krompirja v pečici. Zakaj? S pečenjem zadržimo okus v notranjosti oziroma ga celo intenziviramo. Ko bomo krompir zmečkali, ne bo voden ali lepljiv, temveč puhast in manj grudast.

1. Priprava v pečici s pomočjo aluminijaste folije

Krompir pripravimo podobno, kot bi ga za peko v žerjavici. Očistimo ga in vsakega posebej zavijemo v aluminijasto folijo. Pečemo ga na 200 stopinjah približno 40 minut, odvisno od velikosti.

2. Peka krompirja v soli

Grobo morsko sol potresemo na pekač in na to solno posteljico položimo krompirje. Nato na vrhu posujemo še eno plast soli, pekač pokrijemo in postavimo v pečico, segreto na 240 stopinj. Pečemo približno 30 minut, odvisno od velikosti krompirja.

3. Peka krompirja z malo soli

Neolupljen in očiščen krompir na enem koncu križno zarežemo in nanj potresemo dober ščep grobe morske soli, ki bo med enourno peko na 200 stopinjah nase vlekla vlago.

Zapomite si torej: ker krompir ne bo v stiku z vodo, bo bolj suh, vam pa za testo ne bo potrebno uporabiti veliko moke. Njoki bodo tako veliko bolj rahli.

Priporočamo še: Domači krompirjevi njoki

Naslovna fotografija: Thinkstock

Mateja Delakorda

Kuhanje, to so moji trenutki! Zvok sekljanja, cvrčanje olja, vonjave iz pečice, na mizi pa cvetlice.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana