Napake, zaradi katerih je meso, ki ga pripravljate, trdo

Boste za naslednji obrok pripravili meso? V branje priporočamo spodnje vrstice.

Če se ne držite vegetarijanske ali veganske diete, se meso verjetno pogosto znajde na vašem jedilniku. V osnovi priprava ni tako zapletena, seveda pa je precej odvisna tudi od vrste mesa, ki si ga želite na krožniku. Če meso ni namensko mehčano, je vanj včasih precej težko zarezati z nožem. Da prihodnjič ne bo tako trdo, se izogibajte spodnjim napakam.

Priporočamo: VIDEO: Napake, ki jih počnete pri pripravi piščančjih prsi

Iz hladilnika na ponev

Ne glede na to, ali boste meso pripravljali na ponvi, v pečici ali na žaru, se izogibajte nenadnim velikim temperaturnim spremembam. Če ga boste takoj po tem, ko ga vzamete iz hladilnika, izpostavili visokim temperaturam, se bo zrezek neenakomerno spekel. Zunanjost bo pečena, sredica pa niti približno pripravljena za uživanje. Preden se torej namenite pripravljati meso, naj bo vsaj 30 minut prej izpostavljeno sobni temperaturi, šele nato se lotite nadaljnje priprave.

Pozabljate na sol

Marsikdaj se sprašujemo, kdaj je pravi čas, da začinimo meso. Portal The Kitchn svetuje, da zrezek bogato nasolite še preden ga izpostavljate višjim temperaturam. To bo koristilo tako boljšemu okusu kot tudi teksturi mesa. Soljena površina se bo tako bolj hrustljavo zapekla, medtem ko bo sredica ostala mehka.

Prehitevate z začimbami

Čeprav priporočamo, da sol uporabite pred peko, je z ostalimi začimbami ravno obratno. Te uporabite kasneje. Poper in druge začimbe po zrezku potresite šele potem, ko ga umaknete z ognja ali iz pečice.

Prenizka temperatura

Ne glede na to, ali imate meso raje v celoti prepečeno ali pa sredico puščate skoraj surovo, si vsi gotovo želimo, da je zunanjost malce opečena. Tega pa nikakor ne bomo dosegli, če bo temperatura prenizka. V tem primeru bo meso le kuhano in tako iz njega nikakor ne bomo izvabili pravega okusa. Zato priporočamo, da pečico ali ponev močno segrejete, še preden vanjo položite meso. S tem, da bo v začetku zacvrčalo, boste sprožili reakcijo, šele nato ogenj znižajte in pecite toliko časa, dokler ni v celoti pečeno.

Preberite še: Vsevedni starši ali zakaj ni dobro vedeti preveč (piše: Mateja)

Fotografija: Getty Images

Eva Natlačen

Kuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana