Nepričakovana začimba, ki bo omako za testenine dvignila na nov nivo

Obožujemo jo v najrazličnejših sladkih receptih, redkeje pa bi pomislili, da jo zmešamo v omako za testenine.

Ena najbolj preprostih omak, ki se prileže k testeninam, je klasična paradižnikova. Sesekljamo čebulo in česen, ju prepražimo, dodamo konzervo paradižnika ali sveže plodove in začinimo s soljo in poprom. Primešamo še nekaj zelišč in odlična večerja je na mizi. No, vsaj tako narekuje italijanska različica recepta za omako iz paradižnikov, s katero res težko zgrešimo, saj je kljub enostavnim sestavinam tako okusna. Na malce drugačen način pa jo na primer pripravljajo Grki. In prav od njih smo ukradli navdih za izboljšanje, ki vas bo nekoliko presenetil.

Priporočamo: Tedenski jedilnik: kosila za kuhanje na zalogo

Grška kuhinja je nekoliko podobna italijanski. Obe sta osnovani na domačih sestavinah, ki rastejo pod mediteranskim soncem, z recepti ne radi preveč komplicirata, zabeljeni pa sta z dobro mero oljčnega olja. No, seveda ima vsaka izmed njiju svoje posebnosti, med katerimi je na primer ta, da Grki v slane jedi dodajajo začimbo, ki je v naših kuhinjah strogo uvrščena na sladki oddelek. Govorimo o cimetu! A brez skrbi: začudeni boste, kako dobro se odreže v paradižnikovi omaki za testenine!

Kljub temu da bomo omako tokrat pripravili na malce bolj grški način, vseeno ne bomo komplicirali. Česen, čebula in paradižnik. Sol in poper, novost je le še dodaten ščep cimeta. V čem je skrivnost? Paradižnik se ponaša z visoko vsebnostjo glutaminske kisline, ki na naših brbončicah jača okuse in poudarja intenzivnost arom. Zanimivo pa je, da kombinacija cimeta in paradižnikove omake ne bo imela tistega božičnega okusa, ki ga povezujemo s to mamljivo začimbo, temveč bo poudarila predvsem paradižnik. Poleg odličnega okusa pa cimet pozitivno vpliva tudi na prebavni trakt in krepi imunski sistem. Tako boste s ščepcem v omaki presenetili svoje brbončice, hkrati pa naredili nekaj tudi za svoje telo. In za hipec odpotovali v Grčijo.

Preberite še: Trik za najboljšo sirovo omako, če pri roki nimate smetane ali mleka

Fotografija: ARTindividual/Getty Images

Eva Natlačen

Kuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana