Oblike testenin: Votli »makaroni«, ki jih morate razlikovati

Dobro je poznati obliko testenin, saj prav ta narekuje, kakšna omaka ali priložnost se ji najbolj poda.

Vam je všeč recept za testenine iz ene ponve, kot jih pripravlja Tamara Ružić? Nam je dal misliti: nismo se mogli spomniti, kako se reče obliki votlih testenin, ki jih je uporabila, in ko smo brskali po literaturi (hvala, Antonio Carluccio), smo pomislili, da bo naš obnovitveni tečaj še komu prišel prav.

Tortiglioni

Po obširnem iskanju in ostrookem opazovanju, v katero smer se gibljejo zareze na naših testeninah, smo ugotovili, da delamo s tortiglioni. Ime sicer zveni, kot bi šlo za kake polnjene testenine, vendar ne: to so malo ožji rigatoni, pri katerih se nekoliko pod kotom ovijajo okrog cevke. Izvirajo iz Neaplja, velikosti so podobne kot rigatoni, zareze, ki naj bi bile globlje, pa odlično zadržujejo krepke omake.

Danes kuhamo: Sarma, polnjena s krompirjem
Tortiglioni

Rigattoni

So torej nekoliko večji, zareze tečejo vzporedno in niso usukane, zaradi velikosti so primerni predvsem za mesne omake. Včasih so rahlo ukrivljeni, ni pa nujno. Če ne bi imeli zarez, bi bili zelo podobni obliki, imenovani ziti, daljšim, valjastim suhim cevkam, ki so tradicionalna jed na porokah, ime pa pomeni zaročenca.

Rigattoni

Maccheroni

Tisti, ki so posodili ime kar vsem testeninam in so ena najbolj priljubljenih oblik na vsem planetu. Manjši, votli, vedno ukrivljeni, so priročni in najbolj uporabljani za jedi, ki jih popečemo v pečici, denimo s sirom bi jih mi pripravljali, pa tudi za juhe so primerni, ker niso preveč dominantni. Izvor te oblike testenin je v srednji Italiji in nekoliko severneje. Če bi bili ti makaroni narezani čisto na kratke koščke, po velikosti primerljivi z zrnom koruze, bi bili ditalini, po domače kratki makaroni, odlični kot zakuha za krepke juhe.

Maccheroni

Chioccole

Po domače: polžki. To obliko so Italijani uvozili z Bližnjega vzhoda in ime pove vse: podobni so polžkom, ukrivljeni kot hiška. Kot domovino jim zdaj pripisujemo Kampanjo, so pa vedno nažlebljeni, čeprav ne globoko.

Chioccole

Paccheri

Pa poglejmo še južneje. V Kalabriji so mojstri velikih votlih testenin, ki nimajo nobenih žlebičkov, imenujejo jih paccheri, videti pa so tako, kot bi na večje kose narezal lignja, ali kakor se radi šalijo Italijani, cev za zalivanje. Mojstri, ki poznajo vsako podrobnost gastronomije testenin, tej obliki vedno dodajo omako, v kateri pomembno vlogo igra česen, kar pomeni, da je skoraj gotovo zraven tudi paradižnik.

Paccheri

Penne

Po naše peresniki. To je ena od desetih najbolj priljubljenih oblik testenin na svetu, pri nas smo najbolj vajeni tistih, ki imajo pridevnik rigate, pomeni, da imajo žlebičke, nič pa ni narobe, če jih nimajo, te imenujemo lisce. Peresniki nimajo natančno določene velikosti, prepoznavni so po tem, da so na obeh koncih poševno prirezani. Izvirajo s Sicilije, in če bi že morali določiti, kaj bi bila najbolj elegantna kombinacija: Italijani jih pogosto postrežejo z rikoto in špinačo.

Penne

Bucatini

Če smo si za temo izbrali cevaste testenine, torej take z luknjo, je treba omeniti tudi različico, imenovano bucatini. Ta ljudi pogosto zavede, češ da gre za debele špagete, vendar ne: ti imajo po sredini luknjo. Ponekod jih imenujejo tudi perciatelli, izvorno ime pa se nanaša na italijansko besedo buco, ki označuje luknjo. Izvirajo z juga Italije, okrog Neaplja, tradicionalno jih postrežejo s kakšnim slastnim suhomesnim izdelkom, kot je panceta. Če pa se znajdete v Sieni in imate občutek, da so bucatini, ki jih jeste, narejeni ročno, gre verjetno za lokalno različico, imenovano pici. Če je v družbi divjačinskega raguja, ste lahko že kar stoodstotno prepričani, da se ne motite.

Bucatini
Priporočamo še: Pogreti špageti: s tem trikom bodo testenine tako okusne, kot bi skuhali sveže
Karina Cunder Reščič
Karina Cunder Reščič

Ljubiteljica juh, banketov, lepo pogrnjenih miz, divje hrane, eksperimentiraja z recepti tik preden pridejo gostje in predavanja dvema otrokoma, kako je hrana eden od načinov, s katerimi se tudi lahko izrazi spoštovanje in dostojanstvo.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed