Odgovor na vprašanje, ali je jabolka bolje hraniti v hladilniku ali na pultu

BirdShutterB/Getty Images

Jeseni obrodijo tudi jablane, kam pa je obrana jabolka najbolje shraniti?

Tisti, ki imate sadovnjak in se s pospravljanjem jabolk ukvarjate vsako leto, to že vse obvladate. Tisti, ki pa jabolka kupujete na manjšo zalogo ali sproti, nas pogosto sprašujete, kako z njimi.

Kako torej hraniti jabolka, da bodo zdržala najdlje, je odvisno od različnih dejavnikov. Katere sorte so, kakšne pogoje imamo na voljo v posameznih prostorih in za koliko časa jih želimo shraniti.

To sadje je najbolje pospraviti v lesene zabojnike, ki jih postavimo v temno, zračno in suho klet. Časi, ko je slednjo imela vsaka večja hiša, so mimo, zato vas seveda na tej točki ne bomo pustili le s takšno ugotovitvijo. Povemo pa, da bodo jabolka v hladni kleti zdržala tudi več kot 10 mesecev.

Kuhinjski pult ali hladilnik?

Kot smo že omenili, takšne kleti nima vsak, zato moramo poiskati drugo najboljšo možnost. Če imamo jabolka v kuhinji, navadno izbiramo med hladilnikom in skledo na kuhinjskem pultu. Tudi preden rešimo to dilemo, moramo preveriti več dejavnikov. Ima naš hladilnik posebne predale za sadje in zelenjavo? Ali pult dosežejo sončni žarki? In ali je temperatura v naši kuhinji višja od 20 stopinj Celzija?

Če na zgornja vprašanja odgovarjate pritrdilno, je hladilnik zagotovo boljša možnost od sklede na kuhinjskem pultu ali jedilni mizi. Jabolka bodo v njem namreč ostala sočna in hrustljava tudi do osem tednov. Seveda pazite, da se v predalu ne nabere vlaga in bodite pozorni na morebitne gnile sadeže. Če pri gnitju zalotite eno jabolko, ga hitro odstranite, da se proces razkrajanja ne bi razširil tudi na druga.

In še opozorilo, da prehitro ne zgnijeta druga zelenjava in sadje. Jabolka sproščajo plin etilen, ki sproža in pospešuje zorenje, zato jih nikoli ne hranite v družbi krompirja, čebule, banan ali podobnih živil. Če pa boste želeli po hitrem postopku zmehčati avokado, ki je trd kot kamen, pa ga le postavite v družbo jabolk.

Preberite še: Jabolčni štrudelj s skutnim vlečenim testom

Fotografija: BirdShutterB/Getty Images

Deloindom.si: Nagradni natečaj: Tačke na dopustu
Eva Natlačen

Kuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana