Osem trikov za peko, ki jih še ne poznate

V obdobju, ki prihaja, se bo veliko peklo. Za vas imamo nekaj novih trikov.

Čas v letu, ko je pečica najbolj obremenjena, je pred vrati. Pekle se bodo praznične potice in pite, da ne govorimo o piškotih! Skratka, iz kuhinj bo zagotovo dišalo po sladkem. In ker OK ne bi bila OK, če ne bi v kuhinji vedno iskali in preizkušali novih trikov, smo tokrat po spletu brskali za bližnjicami, ki pridejo prav, ko pečemo. Spodaj tako iz rokavov stresamo nove ase!

Kamen za peko pice

Kako speci najbolj hrustljavo pico, smo se že naučili. A kamni, ki v domači pečici pomagajo pričarati učinek krušne peči, bodo prav prišli tudi pri sladkih pitah. Na portalu Food52 namreč pravijo, da bo kamen pripomogel k idealni hrustljavi podlagi za pito. Kako ga uporabiti? Še preden testo vzamete iz hladilnika, kamen segrejte v pečici. Model, obložen s testom, nato postavite kar nanj.

Hrustljava skorja pit

Še en trik za peko pit? K hrustljavosti boste pripomogli tudi, če boste maslo namesto s prsti v testo vmasirali s ‘petami’ dlani. Maslo se tako ne bo prehitro stopilo, testo pa se bo manj segrelo. Kepo boste tako lahko manj časa hladili, podlaga za pito pa bo na koncu omamno hrustljava.

Uteži za slepo peko?

In ko smo ravno pri pitah. Imate vedno pri roku uteži? Če še vedno niste kupili keramičnih uteži in če vam je zmanjkalo fižola, naj vas potolažimo, da nič še ni izgubljeno. Pomagate si namreč lahko kar s sladkorjem! Testo obložite s papirjem za peko, nanj stresete navaden kristalen sladkor in to je to. Stvar deluje!

Alternativa vanilji?

Včasih pri roki nimamo vaniljevega ekstrakta. A morda imamo viski. Čudna zamenjava? Niti ne. Kuharica Emma Laperruque pravi, da lahko eno merico vanilje zamenjamo z eno do dvema mericama viskija. A če je le mogoče, uporabite burbon, torej ameriškega.

Temperatura jajc

Recept zahteva sobno temperaturo jajc? To lahko malce traja, zato bomo spet goljufali. Lahko jih še v lupinah za nekaj minut namočite v toplo vodo (a ne vročo, da ne bodo zakrknila), ali pa jih razbijte in segrejte v vodni kopeli, kot bi topili čokolado.

Hitro hlajenje

Na vrat na nos ste se lotili peke piškotov, a v naglici spregledali dolgotrajen čas hlajenja testa. Uf. A nič za to! Sladkega hlebčka ne bo potrebno čakati, da počije v hladilniku. Namesto tega priporočamo, da ga položite v vrečko s patentom, iz nje iztisnete ves zrak in jo neprodušno zaprete. Nato vse skupaj namočite v skledo mrzle vode. Bodoči piškoti bodo hladni, kot bi mignil.

Še bolj čokoladni piškoti

Če ste v piškote že stresli koščke čokolade in dodali lešnikov namaz, pa vam čokolade še ni dovolj, vam bo všeč tale trik. Testo za piškote namesto na moki povaljajte v kakavovem prahu. Ta je namreč enake konsistence kot moka, zato bo prav tako preprečil sprijemanje, dodal pa bo prav posebno čokoladen pečat.

Lepše oblike

Če pečete kukije, veste, kako čudnih oblik lahko postanejo v pečici. Če želite, da se ne bi razlezli in vsi ostali lepe okrogle oblike, preprosto uporabite pekač za mafine. Surove piškotke položite v luknje, te pa bodo preprečile, da bi se razlezli.

Priporočamo: Slasten hruškov puding

Fotografija: Unsplash

Eva Natlačen

Kuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana