Pet mitov o sadju, ki jih ne gre upoštevati

Pet na dan?

Sadje je od nekdaj veljalo za najbolj zdravo obliko prigrizkov, a zadnja leta ga nove in nove teorije ter diete postavljajo v ozadje. Sadežev se je tako prijelo ničkoliko prepovedi in mitov, ki vzbujajo dvome v zdravo prehranjevanje, a kot piše portal Medical Daily, vsem ne gre verjeti.

Spodaj navajamo pet mitov o sadju, na katere je treba čim prej pozabiti.

1. Sadje je najbolje zaužiti na prazen želodec

Čeprav že vrabci na vejah čivkajo, da je sadje manj hranilno, če ga zaužijemo po ali ob obroku, trditve v resnici ni uspelo potrditi še nobeni znanstveni raziskavi. Je pa res, da sadje pred obrokom zapolni želodec ter tako najverjetneje zmanjša vnos nadalnjih živil.

2. Zamrznjeno sadje nima vitaminov

Dejstvo, da je zamrznjeno sadje opustošeno s hranili, ne drži, saj sadeži, ki jih sveže oberejo ter takoj nato globoko zamrznejo, v sebi zadržijo več vitaminov, kot tisti, ki so sveži prepotovali pol sveta. Zamrznjeno sadje bo tako vaše telo enako oskrbelo s hranilnimi snovmi, poleg tega pa bo v večini primerov prijazno tudi do vaše denarnice.

3. Ljudje s sladkorno boleznijo ne smejo uživati sadja

Sadje je bogato z vlakninami, zato se takrat, ko uživamo cele sadeže, sladkor počasneje sprošča v kri, nikakor pa tega ne smemo enačiti z uživanjem sadnih sokov, ki pa res niso primerni za sladkorne bolnike. Pravilni odmerki in pestra dieta so seveda nujni, a sadje ni prepovedano.

4. Sadni sok je enako zdrav kot celi sadeži

Nikakor. Kot smo zapisali v zgornjih vrsticah, se bo naše telo veliko bolj razveselilo celega sadeža kot pa le njegovega soka, saj bo tako lažje uravnavalo krvni sladkor, s celim sadežem pa bomo zaužili tudi veliko več hranil in vlaknin.

5. Vitamin C ne preganja prehladov

Čeprav uživanje vitamina C pozitivno vpliva na naše zdravje, nekaj pomaranč ne bo kar odgnalo bolezenskih težav. Na to temo je bilo sicer izvedenih kar lepo število raziskav, a dokaza, da vitamin C odganja prehlad, niso našle. Okrepil pa je imunski sistem fizično aktivnih ljudi.

Seveda vas vseeno spodbujamo, da čim večkrat posežete po svežih nepredelanih sadnih grižljajih, a pazite le, da so pridelani čim bolj lokalno, če se le da, zorjeni na vašem vrtu!

Preberite še: Napake, ki jih ne smemo početi med peko na žaru

Fotografija: Thinsktock

Eva Natlačen

Kuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed