Pice: imamo recept najboljšega na svetu

Na izboru Best Chef Awards so v Amsterdamu, tokrat premierno, podelili tudi nagrado najboljšemu chefu, ki peče pice. To je postal Franco Pepe in mi imamo že nekaj časa njegov recept!

Z enim najboljših picopekov, ki so umetnost priprave pic dvignili na nov nivo, smo govorili v začetku leta, ko smo pripravljali članek o kultni jedi – pici.

Chef Franco Pepe, ki kakšno uro vožnje od Neaplja že skoraj desetletje vodi restavracijo Pepe in Grani, ki ji je michelinov vodnik podelil krožnik (The Plate), je že v preteklosti prejel več nagrad. Med drugim se je predlani zavihtel v sam vrh najboljših picerij na svetu, istega leta pa so na izboru S. Pellegrino njegovi hongkonški piceriji podelili naziv najboljše v Aziji.

Med drugim nam je povedal, kako in zakaj so pice postale pomemben del njegovega življenja, z velikim spoštovanjem pa je pripovedoval tudi o Ani Roš (Hiša Franko), ki so jo v Amsterdamu te dni uvrstili med deset najboljših kuharjev na svetu.

Ta njegova misel nam je ostala v spominu: »Mislim, da bi moral vsak pizzaiolo pokazati svojo ustvarjalno žilico tako, da bi pico na svoj način povezal z okoljem, v katerem dela.«

Testo za pico

  • 800 g moke (italijanski tip 0 ali 00, torej slovenska gladka bela moka tip 400 ali 500)
  • 500 ml vode
  • 5 g svežega kvasa
  • 25 g soli
  • malo olja (za pekač)

Priprava

1. V skledo vlijemo 500 ml vode in dodamo sol.

2. Pomešamo, in ko se sol stopi, počasi med mešanjem vsujemo moko.

3. Ko je testo že skoraj do konca zgneteno (nekako na 70 ali 80 odstotkov), dodamo še zdrobljen kvas. Gnetemo naprej, dokler se testo ne lepi več.

4. Oblikujemo ga v kepo, jo damo v posodo, pokrijemo in pustimo na sobni temperaturi počivati 4 ali 5 ur.

5. Zatem z občutkom in ne da bi iz testa iztisnili zračne mehurčke, oblikujemo po 200, 300 ali 400 g težke kroglice – odvisno pač od tega, kako velike pice bomo pekli.

6. Pustimo jih na sobni temperaturi počivati še 2 ali 3 ure.

7. Potem na pekač kanemo nekaj olja. Testo z rokami raztegnemo na primerno velikost.

8. Spet pustimo počivati eno uro.

9. Pečico vključimo na najvišjo temperaturo (ta je pri naših pečicah nekje med 230 in 250 stopinjami Celzija), ne uporabimo ventilatorja.

10. Po enournem vzhajanju na testo razporedimo nadev po želji in pico kakih 15 minut pečemo v dobro ogreti pečici.

Preberite še: Kultne jedi: pica in recept za testo enega najboljših mojstrov na svetu

Fotografija: sebasnoo/Getty Images

 

Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed