Ples med kuhanjem: Odličen recept za odpravljanje stresa

Ples in hrana – dve stvari, s katerima se lahko najbolj izrazimo. Ples in kuhanje – naj bo priprava obrokov odslej povezana z glasbo.

Ples je univerzalen. Predajajo se mu vse kulture po svetu. S plesom izražamo veselje, slavimo pomembne dogodke v življenju in je del verskih ter kulturnih obredov. Tako kot ples tudi hrana dobro vpliva na naše počutje. Zakaj bi se torej izključevala?

Če boste brskali po spletu, boste naleteli na ogromno posnetkov ljudi, ki med kuhanjem plešejo. Ritmom se predajajo stari in mladi, sestavljajo zabavne ali že skoraj profesionalne koreografije in svoj užitek ob pripravi odličnega obroka izražajo z veselimi gibi. Ples in hrana gresta z roko v roki – z vsakim izražamo delček svoje osebnosti, počutje in čustva do drugih.

Ples je energijsko potraten

Z gibanjem, ki je sestavni del plesa, po raziskavi britanske univerze v Brightonu v pol ure pokurimo 1255 džulov (oziroma 300 kalorij). To ustreza počasnemu teku ali plavanju. Pri počasnem plesu bomo porabili približno toliko džulov kot če bi enako časa kolesarili. Ples zahteva ogromno energije, saj vključuje gibanje v vseh smeri. Pri drugih oblikah gibanja, kot na primer teku ali plavanju, delamo določene gibe in se držimo ritma, medtem ko je pri plesu kombinacija hitrih in počasnih gibov, ki so energijsko zelo potratni, pojasnjuje predavatelj na univerzi v Brightonu, Nick Smeeton.

Če je tek kot vožnja po avtocesti, potem je ples kot vožnja skozi mesto v prometni konici. Ogromno ustavljanja, speljevanja, zaviranja in pospeševanja ter zavijanja porabi ogromno goriva, čeprav se ne pripeljete daleč.

Foto: Getty Images

Ples pa ni koristen le za krepitev in razgibavanje mišic, za katere sploh niste vedeli, da jih imate. Dobro namreč vpliva tudi na počutje, poroča revija Time. Raziskava iz leta 2007 je ugotovila, da hip hop poveča raven energije, izboljša razpoloženje in znižuje stres. Ples naj bi pomagal tudi starejšim, saj zavira staranje možganov (zahteva namreč razmišljanje o korakih in njihovo pomnjenje). Uporaben je tudi v boju proti tesnobi, saj velja: če si pripravljen plesati pred neznanci, potem boš imel tudi manj treme pred nastopom v javnosti.

Okusno s koristnim

Hrana je – tako kot ples –  univerzalna. Vsaka kultura se lahko pohvali s svojimi značilnimi jedmi. Hrana ljudi združuje, je del kulturnih in verskih obredov, z njo se veselimo, tolažimo in praznujemo. Prijetne vonjave nam prikličejo spomine iz otroštva, na potovanja, ljube dogodke in doživetja. Začimbe in sladice (predvsem čokolada) nas pomirijo, izboljšajo razpoloženje ali omogočijo način, da izrazimo svoja čustva, poroča portal dailyo.in.

Če združimo ples in hrano je računica popolna. Pri tem ni treba, da se udeležimo kakšnega posebnega dogodka (kot je poroka, na primer), dovolj je že, da si v domači kuhinji prižgemo radio, spustimo svojo najljubšo pesem in se kar med kuhanjem predamo plesu. V varnem domačem zavetju se lahko spomnimo novih gibov, zgrešimo ritem ali naredimo tisoč napak – nihče se nam ne bo smejal, kvečjemu bomo koga navdušili, da se nam bo pridružil.

In če bo priprava obroka trajala več kot pol ure, si bomo lahko po kosilu brez slabe vesti privoščili tudi sladico. In počitek, seveda. Brez slabe vesti.

Preberite tudi:  3 recepti za razstrupljanje telesa in krepitev imunskega sistema v 21 dneh
Tjaša Sterle Polak

Novinarka iz vasi pod Stolom. Med hribi pogrešam morje, na plaži pa gore. Pogovarjam se z živalmi in kuharskimi recepti, ki mi ne uspejo, a se vztrajno trudim, ker preveč rada jem.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana