S temi triki bo dolgočasna jutranja kaša postala odličen polnovreden zajtrk

Kaša je lahko odličen zimski zajtrk!

Dobro jutro! Ste že jedli zajtrk? Nikar ne recite, da ste popili le skodelico kave. Prazna vreča pač ne stoji pokonci, pa tudi kilogrami se bodo začeli nabirati, če boste telo že navsezgodaj pahnili v lakoto.

Jajca po benediktinsko se slišijo kot super zajtrk, a priznati je treba, da bo v jutranji naglici težko elegantno poširati jajca. Zato se v zimskem času, ko vseeno radi prigriznemo kaj toplega, zatekamo h kaši. Naj bo prosena, ovsena ali kvinojina, važno je, da je okusna in hranljiva.

In če vas tovrstni zajtrki še niso prepričali, jim z jutrišnjim dnem ponudite novo priložnost. Mi pa vam s spodnjimi nasveti pomagamo, da jih boste zagotovo vzljubili.

Ne bojte se cimeta

V mleku ste skuhali ovsene kosmiče. Okusno, a nič posebnega. Dodajte cimet. To je že bolje. Ta začimba ne sodi le v december, poleg sladkega okusa pa se ponaša tudi s številnimi pozitivnimi učinki na zdravje.

Slajše?

Kaša je lahko sladka in ne, ne potrebuje žlice sladkorja. Lahko pa se zatečete k medu ali javorjevemu sirupu. Nekaj kapljic bo kašo ekspresno osladilo, poudarilo okus in vas malce pocrkljalo.

Maslo iz oreščkov

Vsaka kaša bo boljša, če ji dodate veliko žlico masla. Tokrat imamo v mislih mandljevega ali arašidovega, tako pa boste kaši dodali vlaknine, zdrave maščobe in celo malo beljakovin. Še posebno v slast gre takšno maslo s svežimi jabolki. Preizkusite!

Kašo pripravite dan prej

Če ne uporabljate instant različice kosmičev, ki pomagajo zajtrk pripraviti v nekaj minutah, lahko kuhanje kaše traja kar nekaj časa. Lahko pa jo pripravite že večer prej in jo zjutraj pojeste hladno ali pogreto. V vsakem primeru boste prihranili kar nekaj dragocenih jutranjih minut.

Kaša brez kuhanja

Tudi takšna obstaja. Sestavine le zmešajte v lonček in jih čez noč postavite v hladilnik, tako kot bi pripravljali chia puding. Kosmiči se bodo napili mleka in zjutraj bo tekstura odlična.

Kaša je lahko slana

Če spadate med tiste ljudi, ki si zjutraj želijo slanega zajtrka, verjetno mislite, da kaša ne pride v poštev. Napaka. Lahko jo pripravite tudi na slan način. Dodajte ji nekaj začimb in zelenjave in prav tako bo odigrala vlogo krepčilnega zajtrka.

Sladek krompir?

Sladek krompir je neverjetno praktična sestavina in ne boste verjeli: lahko ga vmešate tudi v ovseno kašo. Kombinacija bo namreč naravnost božanska. Naredite pire sladkega krompirja, zmešajte ga s kosmiči, dodajte malce cimeta in javorjevega sirupa in voila, odličen zajtrk je nared.

Sveže sadje

Skoraj smo pozabili. Kaša bo še posebej okusna, če jo obložite s sveže narezanim sadjem. Od jabolk, hrušk in manga, pa vse do sočnega jagodičevja. Sadje bo dodalo svežino, hkrati pa boste že s prvim obrokom zaužili ogromno vitaminov.

Spremenite jo v piškote

Če vam ovseni kosmiči vseeno ne gredo v slast, poizkusite iz njih speči piškote. Testu dodajte čim manj sladkorja, vmešajte oreščke in pravkar ste spekli zajtrk, ki ga brez težav lahko pojeste tudi na poti v službo!

Preberite še: Ajdove copate (ciabatte) z orehi

Fotografija: Getty Images

Eva Natlačen

Kuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana