Sarma: kakšen lonec je najbolje uporabiti za pripravo te jedi

Ko gre za sarmo, štejejo malenkosti. Štejejo začimbe, pravo razmerje riža in mesa, pomemben pa je tudi lonec.

Okoli božičnih ter novoletnih praznikov nam pogosto diši sarma. Mnogi jo skuhajo na štedilniku, nekateri pa smo mnenja, da je najboljša tista iz pečice. Ko se je lotimo na ta način, ima zelo pomembno vlogo tudi posoda, v katero zložimo to jed iz kislega zelja.

Priporočamo še: 3 silvestrski prigrizki, ki jih pripravimo en dva tri

Ovalen model iz gline: v njem bo sarma najboljša

»Za kuho oziroma peko v pečici je najboljši ovalen glinen model s pokrovom. Če ga nimate ali se vam je pred kratkim razbil, nikar takoj v nabavo. Uporabite pač običajen ali malo višji pravokotni model, namesto pokrova pa plast papirja za peko, s katerim prekrijete vsebino v njem. Ker seveda ne tesni tako kot pravi pokrov, je včasih treba med peko priliti malo vode,« se je v pripravo poglobila Mojca Koman.

Poleg lonca avtorica priporoča tudi zelo počasno kuhanje: »V posodo prilijemo toliko hladne vode, da sega malo nad zelje, ter jo damo pokrito za dve uri in pol v hladno pečico, ki jo vključimo na 150 stopinj. To je primerna temperatura, da se sarme v pečici dušijo, voda ne brbota preveč in zaradi tega sarme ostanejo na svojih mestih.« To je tudi ključ do zares dobrega okusa, pravi.

Več o tem, kako oblikovati sarme, da ne razpadejo, kako do dobrega nadeva in recept pa v čanku: Vse, kar morate vedeti za pripravo dobre sarme

Povzela: M. D.
Naslovna fotografija: Sonja Ravbar

Deloindom.si: Ko boste pospravljali božično drevesce, z lučkami obvezno naredite to
Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana