Sladko brez sladkorja

Prihodnji dnevi bodo zanesljivo presladki, zato ublažite škodo in namesto navadnega sladkorja uporabite alternativna sladila.

Čezmerno uživanje sladkorja lahko poveča tveganje za številna obolenja in povzroči številne tegobe, od debelosti, sladkorne bolezni, srčno-žilnih obolenj pa do rakavih bolezni. Najbolje je seveda zmanjšati vnos sladkorja ali se mu v celoti odpovedati, če pa resnično ne moremo potešiti brbončic brez sladkega okusa, si raje izberimo katero od manj škodljivih alternativ.

Denimo med. Posebno temni vsebuje antioksidante, ki pomagajo v boju proti prostim radikalom, deluje pa tudi protibakterijsko. Telo ga dobro izkoristi. Tudi javorjev sirup je bogat z dragocenimi snovmi, kot so kalcij, kalij, mangan, fosfor, magnezij in železo, tako tudi vitamini B2, B5, B6, niacin, biotin in folna kislina. Vsebuje malo kalorij, kakor pri medu je tudi pri javorjevem sirupu bolje izbrati temnejšo vrsto.

Agavin sirup je prav tako odlično naravno sladilo, priljubljen pa je predvsem zaradi prijetnega okusa in svetle barve. Je redkejši kot med, a slajši, zato pri odmerjanju velja previdnost. Ima nizki glikemični indeks, ki ne vpliva na raven sladkorja v krvi, zato je primeren tudi za sladkorne bolnike.

Zadnja leta se veliko govori o stevii, ki za zdaj velja za najboljšo zamenjavo za sladkor. Po raziskavah menda izboljšuje delovanje ščitnice in vsega organizma, kakor pri agavinem sirupu pa je potrebna previdnost pri odmerjanju. Vse bolj priljubljen je tudi kokosov sladkor, ki ga hvalijo zaradi nizkega glikemičnega indeksa, hkrati pa vsebuje hranila, kot so železo, cink, kalcij in kalij. Veljavo vse bolj pridobiva tudi datljev sladkor, ki je v bistvu prah iz posušenega in zmletega ploda. Bogat je z vitaminom B6, železom in magnezijem.

Besedilo: E. B.

Fototgrafija: Thinkstock

Preberite še: Surova jajca v živilih: da ali ne?

Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Komentiraj objavo

Vaš E-naslov ne bo javno objavljen.

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana