Spoznajte congee, kašo, ki spreminja zajtrke po svetu

Morda bo spremenila tudi vašega.

Trendi v kulinariki se v zadnjem času res bliskovito menjujejo in včasih je kar težko ostati na tekočem. Da boste v koraku s časom, vam tokrat serviramo congee, kašo, ki prihaja s Kitajske, je odlična za hiter ter hranilen zajtrk in, začuda, v osnovi ni sladka.

Da boste bolje razumeli, za kaj gre. Congee je nadvse preprosta jed, v osnovi pripravljena iz riža in jušne osnove, predvsem pa je zelo prilagodljiva. Skozi čas je povečini njeno okusnost določal denar. Bolj premožna je bila družina, več sestavin so si lahko privoščili. Zaradi svoje hranilnosti pa je tudi v popolnoma osnovni obliki lahko nahranila tudi reveže. Še danes je zelo priljubljena jed na vseh koncih Kitajske, velja pa za tako krepčilno, kot je pri nas na primer prežganka. Še posebej tekne, kadar smo utrujeni ali bolni. Congee je tudi prva hrana, ki jo po materinem mleku zaužijejo dojenčki.

Tako izgleda congee s poširanim jajcem, mesom in kalčki.

Kaše so v zadnjem času postale pravi hit, predvsem tiste, ki vsebujejo pražita. Lahko jih pripravimo z vodo ali mlekom in ker so ponavadi sladke, bo congee prijetna slana alternativa, ki pa jo sicer lahko pripravite tudi sladko. A ne govorimo o mlečnem rižu. Congee se kuha toliko časa, dokler ne postane podoben močniku.

Zanimivo je, da je congee stoletja veljal za nekaj čisto običajnega. Dokler ga v roke niso dobili ameriški in evropski chefi. Nič čudnega, da so bili nad njim navdušeni, vsebuje prav vse, kar je ta hip v kulinaričnem trendu. Vsebuje enega izmed brezglutenskih žit, postrežen je v skodelici, hrana je udobna, pripravljen je na vse vrste variacij, na vrhu pa ga krasi jajce!

Poizkusite ga pripraviti sami, za sladko različico pa ga raje skuhajte v vodi.

Sestavine

– 150 gramov riža
– 2,5 litra vode ali jušne osnove
– sol

Priprava

1. Riž stresete v vodo in počakate, da zavre. Nato znižate temperaturo, da jed brbota približno uro in pol, lahko tudi dve. Vsakih 15 minut malce pomešajte, da se ne prime na dno posode.

2. Ko jed postane podobna ovseni kaši, je čas, da jo po želji začinite. Če ste za kuho uporabili vodo, ste popolnoma svobodni. Congeeju (ki ga lahko skuhate tudi vnaprej) lahko primešate sadje ali druge sladke sestavine, če pa ste ga pripravili v jušni osnovi, na vrhu postrezite jajce, mlado čebulo, sezam, sojino omako, lahko pa tudi meso.

Priporočamo: Vsi nasveti, ki jih potrebujete za pripravo najboljših pit

Fotografija: Unsplash/Monika Grabowska, Thinkstock

Eva Natlačen

Kuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana