Tako boste naredili najboljše palačinke, pravijo znanstveniki

Bodisi kuhamo profesionalno ali ljubiteljsko, ima kulinarika tudi znanstveno podlago.

Kuhanje je pravzaprav skupek kemijskih in fizikalnih sprememb med sestavinami, ki jih mešamo v lonec. Vzhajanje testa, mehkoba mesa in gostota juhe so sicer rezultati, ki jih dobimo, ker so nas tako naučile mame in babice. Obenem pa so tudi nekakšni kuhinjski eksperimenti, ki imajo svojo znanstveno podlago.

Tudi palačinke so eden izmed takšnih eksperimentov. Zakaj za popolno sladico potrebujemo točno določeno število jajc in zakaj bodo najbolj okusne, če jih pečemo na določeni temperaturi? Odgovore najdemo pri tistih, ki so nas naučili recepta, prav tako pa bi lahko po njih vprašali znanstvenike.

Če boste palačinke naročili na ulični stojnici ali v restavraciji, bodo te skoraj vedno perfektne. To pa zato, ker za njihovo pripravo tam uporabljajo točno določene pripomočke, ki so namenjeni mehkim, okusnim palačinkam. Takšne palačinke so namreč vedno pečene na ravno prav razgreti plošči, pa tudi testo zanje je vedno pripravljeno po istem, dobro premišljenem in dodelanem receptu. Če torej želite enak rezultat doseči tudi doma, se boste mogli zateči k znanosti.

Doma palačinke običajno pečemo na ponvi, a če v svoji kuhinji nimamo vroče plošče, namenjene prav njim, še ne pomeni, da se ne moremo pohvaliti z dobrimi palačinkami. K znanosti, torej!

Znanstvenik, ki so se mu palačinke vedno ponesrečile

Mathieu Sellier na novozelandski univerzi v Canterburyju je bil vsakič, ko je doma pripravil palačinke, razočaran, saj te niso bile takšne, kot bi morale biti. Svojo težavo je predstavil svoji ženi, ta pa mu je odgovorila, da naj to reši v okviru svojega poklica, znanosti. Tako se je povezal s še enim znanstvenikom, Eduardom Bujom, fizikom na Politehnični šoli v Franciji.

Po nekaj skupnih pekah palačink sta prišla do sledečega odgovora. Palačinke so rezultat tekočine, ki prevzame energijo vročega predmeta in se posledično zgosti in strdi. A ker večinoma testo zanje najprej vlijemo v sredino ponve in jo nato razlijemo po celotni površini, se to ob enem premika in peče. Tako so palačinke pečene neenakomerno.

To težavo pa sta znanstvenika rešila s prav posebno tehniko. »Vse je v gibanju zapestja,« sta prepričana. Tako priporočata, da testo za palačinke v prihodnje vlijete v sredino, ponev pa nato nemudoma odmaknete z vročine in maso razporedite z gibanjem zapestja v obliki številke osem. Ponev nagnite tako, da se masa najprej razlije na eno stran, nato pa še na drugo, šele nato pa z enakomernim gibanjem zapolnite praznine. Ponev nato odložite na štedilnik in počakajte, da se palačinka enakomerno speče.

To znanstveno dognanje sta fizika objavila v reviji Physical Review Fluids, z malce vaje pa boste z njuno pomočjo tudi vi kmalu postali pravi profesionalci v peki palačink.

Preverite še: Tako bodo palačinke odlično uspele

Vir: Foodbeast
Fotografija: Getty Images

Preberite tudi: 5 zelenih kotičkov v srcu Ljubljane, kjer najraje prenašamo vročino
Eva Natlačen

Kuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed