Tako najbolj preprosto pripravimo riž v pečici

Enkrat iz pečice, vedno iz pečice. Tako bo takšen kot v azijski restavraciji.

Riž sicer prihaja iz Azije, a kmalu po tem, ko smo ga odkrili tudi Evropejci, je to hranilno zrnje postalo del naših jedilnikov. V Evropi so nad njim najbolj navdušeni Italijani, a tudi v Sloveniji si pogosto zaželimo slastne rižote. Seveda pa je riž tudi odlična priloga, ki se poda skoraj k vsaki omaki.

Če imate doma kuhalnik riža, verjetno veste, kako v nekaj minutah pripraviti puhasto prilogo, kakršno postrežejo v azijskih restavracijah. Na štedilniku pa nam le redko uspe doseči, da bi bil riž tako lahkoten in nelepljiv. Že res, da poznamo določena razmerja zrnja in vode, ki naj bi rezultirala v popolni prilogi, a žal so odvisna od preveč drugih dejavnikov. Če bomo lonec postavili na prevroč štedilnik, se nam lahko hitro zgodi, da se bo riž na prismodil. Da sploh ne omenjamo, kako kočljivo je ravnanje s pokrovko. Če jo bomo odkrili prehitro, bo zrnje na koncu razmočeno. Če pa jo pustimo predolgo, bo izparela vsa voda in riž bo posušen.

No, na srečo smo odkrili tehniko, ki končni rezultat zelo približa tistemu v azijskih restavracijah, najbolje pa je, da od nas sploh ne zahteva prevelikega razmisleka. Riž pripravimo kar v pečici, ki pričara podobne pogoje, kot jih imamo v kuhalniku riža.

Riž, pripravljen v pečici

Pečico segrejemo na 230 stopinj Celzija. Medtem riž speremo pod hladno vodo. Postopek ponovimo približno trikrat, dokler voda, ki odteče, ni prozorna. Najbolje je uporabiti jasminov riž, lahko pa tudi katero drugo sorto s srednje dolgim ali dolgim zrnjem. Količino določite glede na to, koliko ljudi želite nahraniti. V vsakem primeru pa se držite naslednjega razmerja. Za vsak lonček riža, dodajte lonček in eno četrtino vode.

Skratka, riž stresete v ognjevarno posodo, ki jo lahko pokrijete. Priporočamo litoželezni lonec, lahko pa poskusite tudi s steklenim pekačem, ki ga dobro prekrijete z aluminijasto folijo. Pri takšnih pekačih lahko namesto zgornjega razmerja uporabite tudi trik merjenja s prsti. Riž stresite v posodo, nato pa ga prelijte s toliko vode, da bo, če prst pomočite v posodo tako, da konico postavite na vrh riža, segala do prvega členka. Torej tistega, ki je najbližje nohtu. T trik bo deloval ne glede na to, kolikšno količino riža kuhate.

Skratka, riž in vodo pokrijete s pokrovko ali folijo, nato pa vse skupaj porinete v že ogreto pečico in tam pustite med 30 in 35 minut. Potrudite se, da riža ne odkrivate in preverjate, da vam izpod pokrova ne uide para. Za prvi poskus je morda najbolje, da uporabite steklen pekač, da boste takoj opazili, ko bo riž nared. To bo seveda takrat, ko vode ne bo več na spregled.

Preberite še: Strokovnjaki pravijo, da bi morali z rižem najprej narediti to

Fotografija: Getty Images

Eva Natlačen

Kuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed