Tako pogrejete riž, ne da bi pokvarili njegovo teksturo

Vam je od kosila ostal riž? Na ta način ga lahko pogrejete, ne da bi pokvarili njegovo teksturo.

Da se na Odprti kuhinji na vse možne načine trudimo, da bi zavrgli čim manj hrane, verjetno že veste. Mnoga živila recikliramo v nove jedi, če je to le mogoče. Pri pripravi obrokov uporabljamo cele sestavine (zato na primer ne zavrzite krompirjevih olupkov). Kosilo, ki včasih, ko ga skuhamo preveč, ostane, pa porabimo kasneje.

Včasih so pogrete jedi lahko celo bolj okusne od prvič skuhanih. To se navadno zgodi, če imamo opravka z enolončnicami. A žal pri ostalih jedeh v večini primerov ni tako. Pogretim živilom se namreč pogosto spremeni tekstura. Sploh, če sestavine vsebujejo veliko škroba.

Mikrovalovna pečica in ledena kocka

Kosilo lahko pogrejemo na več načinov. Mnogi to storijo kar v pečici (kjer je največja verjetnost, da se bo hrana izsušila), spet drugi s pomočjo ponve in ognja. Seveda pa ne gre pozabiti na mikrovalovno pečico, ki je ne nazadnje namenjena ravno pogrevanju. Slednja nam bo prav prišla tudi v današnjem triku, kjer se naučimo, kako pogreti riž, ne da bi pokvarili njegovo teksturo.

@caloriequeen14#stitch with @officialtiktoknurse This actually worked! Tik Tok is an education♬ Spongebob – Dante9k

Na tiktoku je zaokrožil posnetek, kako pogrejemo jasminov riž, ne da bi postal lepljiv ali preveč mehak. Uporabnica spleta je na vrh kupa riža položila kocko ledu. Nato pa vse skupaj grela v mikrovalovni pečici eno minuto. Ko smo opazili, da se led med segrevanjem ni stopil, smo bili nadvse presenečeni, a ravno to je bistvo te kulinarične zvijače. Kocka, ki se na vrhu riža ne stopi, poskrbi, da se ne pokvari njegova tekstura. Ker se led ne bo spremenil v vodo (to povzročajo zamrznjene vezi, zaradi katerih med atomi ni trenja), bo riž izpostavljen pari in ne večjim količinam vode. Kocko bo namreč topila šele vročina od spodaj, ki jo bo oddajal riž. Posledično se ne bo pokvarila njegova tekstura, in ko ga bomo vzeli iz mikrovalovne pečice, bo videti kot tisti, ki smo ga ravno dobili na mizo v azijski restavraciji.

Oh, in še to. Verjetno vas zanima, koliko časa lahko riž hranite v hladilniku, dokler se ne pokvari? Odgovor je tri, največ štiri dni. Ob predpostavki, da ste ga shranili v čisto neprodušno zaprto posodo, seveda.

Preberite še: Pogreti špageti: s tem trikom bodo testenine tako okusne, kot bi skuhali sveže

Fotografija: motosuke_moku/Getty Images

Eva Natlačen

Kuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed